Do kraja godine moguć izvoz konzumnih jaja na EU tržište

26.10.2020. 08:26 / Izvor: Glas Srpske
Do kraja godine moguć izvoz konzumnih jaja na EU tržište

BiH bi prema nekim procjenama do kraja godine trebalo da ispuni sve neophodne uslove da bi na evropsko tržište plasirala i konzumna jaja.

BiH bi prema nekim procjenama do kraja godine trebalo da ispuni sve neophodne uslove da bi na evropsko tržište plasirala i konzumna jaja, a na ispunjenju tog cilja ubrzano rade i predstavnici sva tri nadležna ministarstva.

Dosadašnje aktivnosti učinjene ka ispunjenju toga cilja analizirali su u petak ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić i predstavnici resornog ministarstva FBiH.

"Ova tri ministarstva, u skladu sa nadležnostima će u roku ispuniti neophodne obaveze da bi bio realizovan ovaj cilj", saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nakon sastanka.

Osim toga, na sastanku su definisani i koraci za usvajanje zakona i drugih propisa koji će omogućiti odobravanje i korišćenje sredstava EU u oblasti poljoprivrede. Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo što je BiH dostavila Evropskoj komisiji popunjen revidirani upitnik za izvoz crvenog mesa na tržište EU.

Na sastanku je bilo riječi i o neophodnosti što skorijeg postizanja dogovora o metodologiji poljoprivrednog popisa i obilježavanja životinja te je usaglašeno da nadležna entitetska ministarstva i agencije za statistiku preduzmu sve aktivnosti da bi ovaj proces mogao biti sproveden u 2023. godini.

"Zaključeno je da ne postoji potreba za donošenjem zakona o poljoprivrednom popisu, već jedinstvene metodologije na osnovu koje će popis biti izvršen, o čemu postoji saglasnost nadležnih entitetskih ministarstava i agencija za statistiku", navedeno je u saopštenju.

Dodali su da je razmatrano i pitanje donošenja pravilnika za uzgoj industrijske konoplje u BiH te da je dogovoreno da tokom novembra bude izrađena radna verzija ovog dokumenta. Zadovoljstvo zbog učinjenih koraka ka otvaranju novih tržišta ne skrivaju ni poljoprivrednici.

Predsjednik Udruženja zajednice živinara RS Predrag Miličić kaže da su težnje živinara i proizvođača konzumnih jaja konačno urodile plodom.

"Za pohvalu je angažman resornih ministarstava na ispunjavanju uslova da bi konzumna jaja iz naših pogona krenula u EU. Naša firma “Agreks” je i dalje jedina u Srpskoj i BiH koja izvozi jaja za industrijsku preradu u BiH i očekujemo da će uz zalaganje nadležnih svi uslovi do decembra biti ispunjeni te da ćemo tada obavijestiti Brisel da smo spremni i za plasman konzumnih jaja",  rekao je Miličić, koji je i direktor firme “Agreks” iz Donjeg Žabara, koja je do sada u Hrvatsku izvezla pet miliona komada jaja.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović rekao je da bi plasman crvenog mesa u EU bio veliki iskorak za domaće proizvođače.

"Otvaranje novih tržišta je oduvijek kamen spoticanja. U izlasku na evropsko tržište vidimo veliku šansu za povećanje proizvodnje i prerade mesa", rekao je Mitrović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić obišao je u petak preduzeće “Poljoprom” vlasnika Mila Sikime u Istočnoj Ilidži čija je primarna djelatnost proizvodnja stočne hrane.

"Razgovarali smo o instalaciji novih silosa, odnosno opreme za skladištenje poljoprivrednih proizvoda. Planiraćemo u narednoj godini podršku na način da ćemo fiksno refundirati sredstva u visini 30 odsto ukupne investicije", rekao je Pašalić, dodavši da je resorno ministarstvo u ovoj godini za kapitalne projekte izdvojilo 13 miliona KM za oko 1.500 poljoprivrednih proizvođača.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti