Sintezom rada institucija pomoći poljoprivrednike

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sintezom rada institucija pomoći poljoprivrednike

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da se sintezom lokalnih, entitetskih i institucija na nivou BiH može razviti primarna poljoprivredna proizvodnja.

27.10.2020. 12:22 / Izvor: SRNA

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac rekao je danas da se sintezom lokalnih, entitetskih i institucija na nivou BiH može razviti primarna poljoprivredna proizvodnja.

"Uvjeren sam da se sintezom rada lokalnih i entitetskih struktura i institucija na zajedničkom nivou može pomoći svakom čovjeku koji se bavi primarnom proizvodnjom i da ćemo u narednom periodu zajedno raditi na tim pitanjima", rekao je Košarac nakon sastanka sa poljoprivrednim proizvođačima iz sela Kamenica u opštini Teslić.

On je podsjetio da je uloga Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, osim koordinirajuće, i da omogući povećano spoljnotrgovinsko poslovanje poljoprivrednim proizvođačima iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Košarac ističe da je važno da se sa entitetskim ministrima analizira stanje primarne proizvodnje, zajedničkih podsticajnih entitetskih politika i harmonizovanih propisa s akcentom da se razvijaju prerađivački kapaciteti i prate standardi proizvodnje.

"Ovdje treba reći da nedostaje adekvatna uloga lokalne zajednice, a da je ono što entitetske vlasti rade dovoljan stimulans ljudima, prije svegam povratnicima da se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom", rekao je Košarac.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dragan Bogdanić, na čiji je poziv je Košarac danas održao sastanak sa poljoprivrednicima iz Kamenice, kaže da je ovaj kraj nekada bio poljoprivredno razvijen, ali da je sada problem sa odlaskom mladih, koje treba zadržati na ovom području realizacijom infrastrukturnih projekata preko entitetskih ministarstva uz koordinaciju Vijeća ministara.

On kaže da je zadovoljan razgovorom i da će zahtjevi poljoprivrednika biti realizovani.

Predstavnik Mjesne zajednice Ramo Serhatlić kaže da je poljoprivreda bazirana na malinarstvu i stočarstvu sve manje razvijena zbog odlaska mladih, kojima treba omogućiti i obezbijediti neophodne preduslove da ostanu na ovom području.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti