Damir Balić: Prelazak iz javne institucije u IT kompaniju ​

28.10.2020. 07:37 / Izvor: Akta.ba
Damir Balić: Prelazak iz javne institucije u IT kompaniju ​

Vjerovatno, neke od najzanimljivijih tema koja se pretražuju u beskonačnostima interneta su važni životni savjeti i iskustva.

Damir Balić je nekoliko godina radio na budžetiranju i finansijama u javnoj instuciji, a trenutno je u kompaniji Atlantbh na poziciji Data Analyst. U svom intervju za portal ITkarijera.ba govori o promjenama koje su došle sa ovom odlukom - od radnih zadataka, odnosa u timu, načina na koji kompanija poput naše tretira svoje uposlenike, a čak i odjeće koju sada oblači na posao...

Saznaj više o promjenama koje se dešavaju nakon ovakve promjene u karijeri, te svim izazovima sa kojima se Damir susreo na početku.

Vjerovatno, neke od najzanimljivijih tema koja se pretražuju u beskonačnostima interneta su važni životni savjeti i iskustva. Među mnogim popularnim temama kao što su: kako uspjeti u životu, uspostaviti kvalitetnu jutarnju rutinu ili izgubiti na težini, često nalazite i teme koje se odnose na promjene u karijeri. Ipak, malo ljudi će se odvažiti za promjene u smislu novog posla, posebno nakon višegodišnjeg rada u jednom okruženju. Ja sam dugi niz godina radio u javnoj instituciji na budžetiranju i finansijama, a trenutno sam Data Analyst u kompaniji Atlantbh. Pokušaću da podijelim svoja iskustva i nadam se da ću nekome tako olakšati donošenje odluke.

Zanimljive promjene u svakodnevnici

Dakle, nakog niza godina posla državnog službenika u javnoj instiuciji postao sam jedan od Atlantera. Uobičajeno radno vrijeme od 8 sati zamijenjeno je fleksibilnim. A da sve bude još zanimljivije, pobrinula se globalna pandemija, pa sam tako nakon višegodišnje uobičajene rutine kancelarijskog posla, spletom prilika počeo raditi od kuće (ponekad i iz obližnje bašte kafića  ukoliko internet veza postane slaba). Odjela, košulje i kravate su pomaknute u stranu, a prednje police u ormaru su zauzele majice i farmerke. Čak sam našao i neke stare papuče koje uobičajeno nosimo na radnom mjestu. Mnogo promjena u samo petnaestak dana…

Stereotipi, stereotipi, stereotipi

Čak i ako samo pomenete promjenu posla, a posebno prelazak iz javne institucije u privatnu kompaniju, čeka vas bombardovanje raznim predrasudama. Odjednom “svi znaju” kako vas čeka danonoćna utrka sa rokovima u kojoj ćete potpuno izgubiti pravo na privatni život, nepoštivanje osnovnih radnih prava kao sto je pravo na bolovanje i još gomila ostalih predrasuda koji se vezuju za privatni sektor u našoj zemlji.

Možda ja nisam najreprezentativniji uzorak, možda je do kompanije u kojoj sam počeo raditi, ili je cjelokupni IT sektor u BIH ipak izuzetak, ali ja zaista nisam doživio ništa od navedenog.

Naprotiv, našao sam kompaniju koja očigledno prati i provodi sve moderne tokove upravljanja ljudskim resursima. Briga o osjećajima zaposlenih, podrška radnih kolega, i zdrava radna sredina je nešto što susrećem svaki radni dan. Nadređeni, kao i tim zadužen za upravljanje ljudskim resursima konstantno traže da podijelite sve eventualne probleme ili neprijatnosti koje imate u poslu. Najčešća rečenica koju možete čuti od kolega iz tima je: “Ukoliko je potrebna bilo kakva pomoć uvijek smo na raspolaganju.” 

Možda ćete ponekad imati i potrebu da uradite zadatak u kratkom vremenskom roku, pa će postojati potreba da radite poslije uobičajenog radnog vremena, ali su to rijetke situacije, daleko od uobičajene predrasude o danonoćnom radu koji vam ugrožava privatni život. Također, sa fleksibilnim radnim vremenom dobijate priliku da uskladite poslovne i privatne obaveze koje uvijek nekako “iskrsnu” u toku formalnog radnog vremena. Nakon nekog vremena shvatio sam da ovakvo okruženje nije slučajnost, već je očigledno da je zadovoljan uposlenik najbitniji dio organizacione kulture kompanije Atlantbh, te da je to nešto sto se promoviše i podržava od samog vrha kompanije.

Nova normala i brže učenje

Po izbijanju pandemije, bili smo među prvima kojima je bio omogućen rad od kuće, bez bespotrebnog izlaganja riziku, a obezbijeđeno nam je i korištenje opreme iz kancelarija (monitori, stolice i sve ostalo), čak je ponuđena i doplata za brži internet kući. Ovakve prednosti vam omogućavaju da se u potpunosti posvetite radnim zadacima, bez nepotrebnih distrakcija. 

Također, novo iskustva i nova znanja koja stičete, posebno u IT sektoru, predstavljaju veliki plus, a kad se tome doda još i edukacijski budžet, koji Atlanteri imaju, jasno vam je da ste u okruženju koje vam daje sve prilike za razvoj i napredak. 

Satisfakcija u poslu

Ipak, najvažnija stvar za bilo koga u dodnošenju odluke o karijeri je vjerovatno nešto što obično zovemo “ispunjenošću” poslom, satisfakcijom u obavljanju svakodnevnih zadataka. U mom slučaju to je mogućnost provođenja analiza za velikog svjetskog klijenta, “kopanja” po podacima i rješavanja naizgled nerješivih problema. Moram reći da je jako poseban osjećaj kada nakon dugotrajnog “čačkanja” po podacima pronađete određeni obrazac u ponašanju podataka koji na prvu nije bio vidljiv. 

Čak i ukoliko se susrećete sa većim obimom posla, to zadovoljstvo koje imate radeći ono što volite je nešto što će vam olakšati opterećenost koju neminovno imate u obavljanju zadataka.

Izazovi su uvijek tu na početku 

Naravno, kao i svaka druga promjena i ova nosi mnogo izazova. Neizvjesnost je ono što ćete vjerovatno osjećati kada tek počnete raditi u novoj kompaniji. Navikavanje na novo radno okruženje i sticanje novih znanja i vještina je ponekad mukotrpan proces u kojem ćete se mnogo puta spotaknuti. Svi znamo da su navike i zona komfora najveći neprijatelj bilo kakvih promjena. Ipak poslije određenog vremena sigurno je da ćete se navići na novo okruženje. Naći ćete nove nerazdvojne prijatelje, pogled koji imate iz kancelarije će biti još ljepši od onog starog, a i kafa u obližnjem restoranu će imati nekako bolji ukus.

Iako namjena ovog bloga nije podjela životno važnih savjeta, vec samo ličnog iskustva, ukoliko imate priliku za promjenu u karijeri, moj savjet je da razmislite o sljedećem:

Ne obazirite se uvijek na mišljenja drugih. Svaka osoba je individua za sebe. Ono što je vama značajno možda nije nekom drugom 

Probajte razmišljati o dugoročnim prednostima/nedostacima vašeg trenutnog i budućeg posla

“Ispunjenost” poslom će vam sigurno biti najvažniji faktor za donošenje odluke

Poslušajte i ono “što vam srce kaže”, te budite hrabri i odlučite se na taj korak. :) 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti