TOP 10 u IT industriji: Ko je najbolje poslovao u 2021. godini?

24.05.2022. 12:54 / Izvor: Akta.ba
IT kompanije

Poslovni portal Akta.ba uradio je analizu TOP 10 kompanija IT sektora u BiH, gledajući ostvareni prihod I dobit u 2021. godini.

Poslovni portal Akta.ba uradio je analizu TOP 10 kompanija IT sektora u BiH, gledajući ostvareni prihod i dobit u 2021. godini, na osnovu finansijskih izvještaja kompanija.

Gledajući klasifikaciju djelatnosti, u analizu su ušle kompanije koje se bave proizvodnjom, odnosno računarskim programiranjem, izradom softwarea, izradom i upravljanjem bazama podataka i obradom istih.

Najveći prihod u prošloj godini ostvarila je kompanija Comtrade Distribution d.o.o. Sarajevo, vodeća kompanija na polju informacionih tehnologija u BiH. Comtrade je tehnoloških kompanija, koja ima 30 godina iskustva u inovacijama i stalnom razvoju. Jedna od tri glavna stuba Comtrade grupe koja djeluje na polju IT-a, potrošačke elektronike i distribucije pametnih telefona.

Kompanija je prošle godine ostvarila 120,6 miliona KM prihoda.

Kada govorimo o dobiti, na prvom mjestu je Glasfaser Connect BH d.o.o. Sarajevo koji je 2021. godine zaradio 17,9 miliona KM.

Kompanija je osnovana 2017. godine, a bavi se informatičkim inžinjeringom i uslugama servisne i tehničke podrške, za potrebe njemačkog tržišta. Njihov dosadašnji rad je baziran na njemačkim klijentima čiji sistem je mnogo uređeniji od našeg kako u pogledu urednosti plaćanja tako i pogledu svega što je potrebno za uspješno poslovanje. Inače, radi se o firmi privrednika i humaniste Hajriza Brčvaka.

U grafikonu pogledajte listu Top 10 kompanija

it analiza

 

Napomena:  Analiza je urađena na osnovu podataka Finansijsko-informatičke agencije FIA  i izvještaja koji su predati za period od 1.1.2021-31.12.2021. Moguće su ispravke i ažuriranje podataka od strane agencije zbog firmi koje predaju izvještaje u drugom vremenskom periodu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti