Usvojen Program samozapošljavanja u Brčko distriktu BiH

28.10.2020. 13:59 / Izvor: Akta.ba
Usvojen Program samozapošljavanja u Brčko distriktu BiH

Vlada Brčko distrikta BiH u srijedu je usvojila Prijedlog odluke o usvajanju Programa samozapošljavanja na području Brčko distrikta BiH u 2020. godini.

Vlada Brčko distrikta BiH u srijedu je usvojila Prijedlog odluke o usvajanju Programa samozapošljavanja na području Brčko distrikta BiH u 2020. godini. Na temelju zaključka Vlade prioritet Programa samozapošljavanja imaju osobe do 30 godina starosti.

Ukupan iznos sredstava za realizaciju Programa od 500.000 maraka osiguran je Proračunom Brčko distrikta BiH za 2020. godinu, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

Također, Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o izdvajanju novčanih sredstava po prigovorima pristiglima na temelju objavljene liste korisnika novčanih sredstava po Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog covid-19 u Brčko distriktu BiH. Odluku čini lista korisnika po prigovorima pristiglima na temelju objavljene liste korisnika u ukupnom iznosu od 59.277,41 maraka.

Vlada je usvojila i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na izvješća o realizaciji programa subvencioniranja dijela kamata za kredite poduzećima, poduzetnicima i nositeljima poljoprivrednih gospodarstava na području Brčko distrikta BiH za 2018. godinu, Prijedlog odluke o usvajanju programa subvencioniranja dijela kamata za kredite poduzećima, poduzetnicima i nositeljima poljoprivrednih gospodarstava na području Brčko distrikta BiH kao i Zaključak o izmjeni Zaključka o davanju suglasnosti na organizacijski plan Odjela za javne poslove.

Kako je istaknuto iz Vlade Brčkog, članovi Vlade razmatrali su i Informaciju o problemu neisplaćivanja sredstava za 2020. godinu za šest mjesnih zajednica u Brčko distriktu BIH i usvojila predloženi zaključak Odjela za stručne i administrativne poslove da se dotacijska sredstva za 2020. godinu realiziraju i za mjesne zajednice koje su zbog nedostavljenog relevantnog izvješća o utrošku dotacije dobivenog u 2018. godini bile kažnjene.

Vlada Brčko distrikta BiH u srijedu je održala i treći nastavak 86. redovite sjednice na kojoj je usvojila Prijedlog zaključka u svezi sa studijom izvodljivosti i ekonomske opravdanosti za projekt "Energetski učinkovita rekonstrukcija javne rasvjete na području Brčko distrikta BiH" i Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Prijedlog izvješća o provedbi Akcijskog plana BiH za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite 2017. - 2020. i utrošku dotacijskih sredstava za 2018. i 2019. godinu.

Na sjednici Vlada je primila k znanju i Izvješće o radu Inspektorata za razdoblje travnja - lipnja 2020. godine uz zaključak koji se odnosi na sprječavanje nelegalnog nomađenja na području Brčko distrikta BiH, stoji u priopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti