U BiH zasad ništa od vikenda bez PDV-a

29.10.2020. 07:50 / Izvor: Nezavisne novine
U BiH zasad ništa od vikenda bez PDV-a

Institucije BiH još nisu dobile nijednu inicijativu za odobravanje vikenda bez PDV-a, koji bi građanima donio uštede jer bi im bio vraćen porez za kupovinu domaćih proizvoda.

Institucije BiH još nisu dobile nijednu inicijativu za odobravanje vikenda bez PDV-a, koji bi građanima donio uštede jer bi im bio vraćen porez za kupovinu domaćih proizvoda.

U takvoj povlastici nedavno su uživali stanovnici Sjeverne Makedonije te su je masovno iskoristili, o čemu svjedoči podatak da je 10, 11. i 12. oktobra ukupno 204.088 Makedonaca kupilo domaće proizvode i usluge, te računarsku opremu.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kažu za "Nezavisne novine" da u BiH nije bilo takvih inicijativa.

Kako ističu iz UIO, Zakon o porezu na dodatnu vrijednost u BiH ne daje mogućnost da se u okviru postojećeg zakona donese takva odluka.

"Barem to ne može uraditi UIO jer je on organ koji samo sprovodi zakone iz oblasti indirektnih poreza, pa tako i Zakon o PDV-u u BiH. Politiku indirektnog oporezivanja utvrđuju i donose Upravni odbor (UO) UIO, čiji su članovi i tri ministra finansija u BiH, Savjet ministara BiH i parlament BiH. Ukoliko bi pomenuta tijela donijela jednu takvu odluku, onda bi UIO samo istu sproveo", dodaju iz UIO.

Iz Kabineta predsjedavajućeg UO UIO BiH takođe su nam potvrdili da nije bilo inicijative za izmjenu zakona ili donošenja novog podzakonskog akta u vezi sa povratom PDV-a.

"Ukoliko takvih inicijativa bude, one će se u skladu s procedurama naći na dnevnom redu UO UIO uz prethodno obavljene analize i mišljenja o provodivosti takvog akta", dodaju iz Kabineta.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača DON Prijedor, smatra da ne bi bilo loše pokrenuti ovu inicijativu, ali da to ne mogu učiniti udruženja. Takve inicijative, kako ističe, mogu da pokrenu samo privrednici, a ne udruženja za zaštitu potrošača.

"Možda i mi možemo uputiti dopis, ali bi on predstavljao samo mrtvo slovo na papiru bez nadležnih koji odlučuju o svemu ovome i koji treba da prepoznaju ovakve akcije, koje bi dobro došle našim građanima u vrijeme virusa korona", kaže Marićeva za "Nezavisne".

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da bi se takva inicijativa najviše odrazila na prodaju robe široke potrošnje.

On ocjenjuje da bi došlo do povećanja prodaje, a samim tim i koristi za potrošače, jer bi cijena proizvoda bila umanjena za vrijednost PDV-a.

"Ukoliko bi se nešto takvo primijenilo kod nas, to bi prvo podrazumijevalo da se moraju obezbijediti svi tehnički uslovi realizacije cijele te ideje. Nakon toga treba vidjeti koji su rezultati, odnosno efekti jedne takve aktivnosti", rekao je Blagojević za "Nezavisne".

Podsjetimo, nedavno je u Sjevernoj Makedoniji održan vikend bez PDV-a kao jedna od Vladinih antikriznih mjera. Omogućeno je građanima te zemlje da kupuju domaće proizvode i usluge, kao i IT opremu, za šta im se u roku od 15 dana vraća PDV.

Analize i poređenja koje je izvršila makedonska Uprava za javne prihode pokazuju da je tokom vikenda bez PDV-a ostvaren 9,5 puta veći promet makedonskih proizvoda u odnosu na isti prošlogodišnji vikend.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti