Dva miliona za poticaje u poljoprivredi Brčko distrikta

29.10.2020. 10:39 / Izvor: Akta.ba
Dva miliona za poticaje u poljoprivredi Brčko distrikta

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je u srijedu treći rebalans Proračuna Brčko distrikta BiH za 2020. godinu u iznosu od 17 555 845 maraka, nakon čega ovogodišnji proračun Distrikta iznosi 296 104 675 maraka.

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je u srijedu treći rebalans Proračuna Brčko distrikta BiH za 2020. godinu u iznosu od 17 555 845 maraka, nakon čega ovogodišnji proračun Distrikta iznosi 296 104 675 maraka.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da su, između ostalog, rebalansom izdvojena nedostajuća 2 000 000 maraka za poticaje u poljoprivredi, 450 000 maraka za poticaje u gospodarstvo i da su tehničkim amandmanima sredstva preusmjerena nevladinom sektoru, športskim kolektivima i humanitarnim udrugama, izvjestili su u četvrtak iz Skupštine Brčko distrikta BiH.

Usvojena je i Odluka o privremenom financiranju proračunskih korisnika za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. godine, u iznosu od 54 526 000 maraka.

"Nije izvjesno kada će se formirati novi saziv Skupština i uspostaviti nova vlada tako da će usvajanje ove Odluke omogućiti neometano funkcioniranje institucija" rekao je predsjednik Kadrić.

Skupština je usvojila i odluke o visini osnovice za obračun plaća zaposlenim u tim institucijama kako bi Direkcija za financije mogla pripremati prijedlog proračuna za iduću godinu kao i Odluku o visini stope poreza za nekretnine za 2021. godinu od 0,05 posto na poreznu osnovicu.

"Sve su ovo bile veoma bitne odluke koje je trebalo donijeti kako ne bi doveli u neizvjesnost institucije Distrikta", istaknuo je predsjednik Kadrić.

Donošenju ovih odluka prethodilo je razmatranje Informacije u svezi s aktivnostima Kriznog stožera Brčko distrikta BiH u svezi s prevencijom zarazne bolesti koronavirusa.

Voditeljica Pododjela za javno zdravstvo Anđa Nikolić rekla je da je epidemiološka situacija nestabilna s tendencijom pogoršavanja, a zastupnici su diskutirali o mjerama i raspoloživim resursima za suzbijanje zaraze i liječenje oboljelih. Donesena je Odluka o odobravanju izdvajanja novčanih sredstava u iznosu od 3 284 708 maraka za izdatke i rashode nastale zbog pandemije koronavirusa.

"Donijeli smo jako bitnu odluku koja je potpora Odjelu za zdravstvo i Pododjelu za javno zdravstvo oko nabave svih nužnih sredstava u borbi protiv pandemije, a u okviru toga je i dio sredstava za potrebe Izbornog povjerenstva Brčko distrikta BiH za nabavu dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme potrebne za rad biračkih odbora", rekao je predsjednik Kadrić.

Po žurnom postupku zastupnici su usvojili izmjene i dopune više zakona: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u tijelima javne uprave i institucijama Brčko distrikta BiH, Zakon o izmjeni Zakona o dječjoj zaštiti i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, priopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti