Pušten u rad video-analitički sistem "Renata" koji nadzire promet u Mostaru

31.10.2020. 10:08 / Izvor: Akta.ba
Pušten u rad video-analitički sistem 'Renata' koji nadzire promet u Mostaru

MUP HNŽ je u ovoj godini dobio i značajna sredstva kroz IPA projekte u kojima su uspješno sudjelovali uposlenici Odjela za Informatiku MUP-a HNŽ.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije obavijestilo građane da je pušten u rad video-analitički sistem "Renata" koji putem 12 kamera nadzire promet na području grada Mostara.

Renata je video-analitički sistem koji omogućava automatizirani nadzor svake registarske tablice (otkud i sam naziv Renata: REgistar NAcionalnih TAblica) koja prođe kontrolnom tačkom, te kroz integraciju s policijskom bazom podataka, pruža provjeru u realnom vremenu prepoznate registracijske tablice u različitim bazama podataka:

- baza (ne)registriranih vozila

- ukradenih vozila i ukradenih/izgubljenih registarskih tablica

- baza vozila s počinjenim prekršajem

- baza sumnjivih vozila

Sistem Renata je razvijen od strane IT Odjela (dio korporacije Katarina d.o.o. Mostar) iz Mostara, a nabavljen i implementiran kroz javne nabave pred kraj 2019. godine.

"Sistem je uspješno testiran, završena je obuka korisnika, te možemo reći da sistem uspješno radi. Zbog pandemije koronavirusa odgođeno je slanje obavijesti o prekršiteljima, a razdoblje stanja nesreće od 16. marta do 31. maja 2020. godine neće biti uzet u razmatranje. Sa slanjem obavijesti o prekršiteljima Ministarstvo će početi ovih dana (obavijest se šalje vlasniku vozila koje je počinilo prekršaj)", navode iz MUP-a HNŽ-a.

MUP HNŽ je u ovoj godini dobio i značajna sredstva kroz IPA projekte u kojima su uspješno sudjelovali uposlenici Odjela za Informatiku MUP-a HNŽ.

Donacijom su dobili dva servera za sistem Renatu i druge policijske evidencije, 20 računala, jedan SAN storage za pohranjivanje podataka sa SAN switch uređajem, šest firewall komunikacijskih uređaja, tri upravljiva switcha, četiri UPS uređaja snage 6kW, pet kamera i deset mobilnih uređaja za sistem Renatu.

Ova donacija je iskorištena za instaliranje i puštanje u rad sistema Renata u PU Čapljina na području grada Čapljine gdje je instalirana i puštena u rad jedna kamera.

U sljedećem razdoblju planirana je instalacija dodatnih kamera koje će pokriti gradove: Neum, Stolac, Čapljina, Jablanica, Prozor-Rama, Konjic, Čitluk, kao i dodatne kamere u gradu Mostaru.

"Uz postojeći video-nadzorni sistem instaliran u gradu Mostaru, video-analitički sistem Renata će zasigurno biti od velike koristi u svakodnevnom radu policije u evidentiranju prekršaja, kaznenih djela, a sve u cilju podizanja razine sigurnosti građana", navode iz policije.

"U sljedećem razdoblju planirana je nabavka radara i uvezivanje sa sistemom Renata koji će omogućiti i sankcioniranje prekršitelja s vozilima stranih registarskih oznaka, što do sada nije bilo moguće, a značajno će povećati sigurnost prometa i smanjiti broj prometnih nesreća", tvrde iz MUP-a HNŽ.

"Sistem Renata ima mogućnost i nadogradnje instalacijom kamera za prepoznavanje lica te će Ministarstvo u skoroj budućnosti težiti da realizira i ovaj projekt koji je od ogromnog značaja za sigurnost građana i čini snažan alat u radu svake moderne policije", navodi se u saopćenju objavljenom na službenoj web stranici MUP-a HNŽ-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti