Do modernog i savremenog zdravstvenog sistema putem strategije razvoja

03.11.2020. 12:30 / Izvor: Akta.ba
Do modernog i savremenog zdravstvenog sistema putem strategije razvoja

Identificirati, a zatim i provesti u djelo medicinske potencijale zdravstva Unsko-sanskog kantona, biti će dio Strategije razvoja zdravstva USK za period 2021.-2025. godina.

Identificirati, a zatim i provesti u djelo medicinske potencijale zdravstva Unsko-sanskog kantona, biti će dio Strategije razvoja zdravstva USK za period 2021.-2025. godina, saopštila je RTVUSK.

Poziv za učešće u kreiranju Strategije dobili su direktori i predstavnici zdravstvenih ustanova iz Kantona, a neki od njih ipak se nisu pojavili, uprkos činjenici da je zdravstvo, ne samo ovog dijela već i cijele države u hroničnom nedostatku novca...

Svaka država čije zdravstvo nije svedeno na socijalnu granu, shvata ga kao industriju, odnosno biznis koji može i mora biti izvor sredstava, mišljenje je koje smo imali priliku zabilježiti u pogledu izrade Strategije razvoja zdravstva USK-a. Kada je svijet, posebno onaj razvijeni u pitanju, dobro je poznato da se upravo u konstrukciju i sistem modernog zdravstva investira ogroman novac kako bi se dugoročno osigurala njegova funkcionalnost, a s tim i značajno veći prihodi.

Upravo odlasci na liječenje u druge medicinske ili kliničke centre u Federaciji BiH, znači i odljev novca iz kase krajiškog Zavoda zdravstvenog osiguranja, pa i ta finansijska cirkulacija biva prekinuta, a sredstva nepovratno odlaze iz Unsko-sanskog kantona.

Udaljena je Krajina od svih ostalih medicinskih centara u državi, a Krajišnici, pokazale su statistike, najviše umiru od kardiovaskularnih bolesti. U slučaju srčanog udara, najbitnije je da pacijent primi svu medicinsku pomoć u roku od, kako ga liječnici nazivaju- zlatnog sata. Međutim, nerijetko u ovdašnjoj Kantonalnoj bolnici nemaju sve ono što je potrebno za ispunjenje svih uslova kako bi pacijent preživio u prvih sat vremena od udara.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti