Husić Mehmedović: "Što su veći prihodi, treba da bude veća štednja"

04.11.2020. 08:18 / Izvor: BHRT
Husić Mehmedović: 'Što su veći prihodi, treba da bude veća štednja'

Jedan od osnovnih ekonomskih principa je da se štedi onda kada je ekonomija u blagostanju.

"Kada je ekonomija u blagostanju, onda se štedi za crne dane", poručila je Melika Husić Mehmedović, profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 

Jedan od osnovnih ekonomskih principa je da se štedi onda kada je ekonomija u blagostanju.

"Štednje se sjetimo u pogrešnom trenutku, kada ne raspolažemo sa dovoljnom količinom novca, kada ne znamo kako da preživimo. Jedan od  osnovnih ekonomskih principa je da se štedi kada je ekonomija u blagostanju. Što su veći prihodi, što je veće blagostanje, to treba da bude veća štednja", rekla je prof. dr Melika Husić Mehmedović.

Za vrijeme pandemije koronavirusa, kako je rekla, situacija se nekome promijenila – postoji neznatan procenat onih koju su u boljoj ekonomskoj situaciji, i onih koji su u goroj. Oni svoju dnevnu, mjesečnu potrošnju prilagođavaju novoj situaciji.

"Uštediti se ne može, to je trošenje manje, smanjenje troškova koje je neophodno, ako su se smanjili prihodi moraju i rashodi. U vremenu pandemije, potrošači se ponašaju racionalno koliko mogu. Gomilanje bespotrebnih stvari za ovo vrijeme nije racionalan pristup. Neki trendovi koji će se dešavati u budućnosti, trajno su promijenili potrošačke navike, čak i kada se završi pandemija, a jedna od njih je povećana online kupovine", istakla je prof. dr Husić Mehmedović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti