GIZ-ov projekt nudi mogućnosti jače saradnje MSP i domaćih IT stručnjaka

04.11.2020. 10:54 / Izvor: Akta.ba
GIZ-ov projekt nudi mogućnosti jače saradnje MSP i domaćih IT stručnjaka

U Bosni i Hercegovini MSP drže 68 posto poslova i doprinose sa oko 62 posto svog udjela u ukupnoj vrijednosti u BiH.

Mala i srednja preduzeća (MSP) nerazdvojni su dio bh. i evropskog ekonomskog miljea i imaju ključnu ulogu u stvaranju nove vrijednosti u različitim sektorima ekonomije. Dvadeset i pet miliona MSP u EU zapošljavaju oko 100 miliona ljudi i ostvaruju više od polovine evropskog BDP-a.

U Bosni i Hercegovini MSP drže 68 posto poslova i doprinose sa oko 62 posto svog udjela u ukupnoj vrijednosti u BiH.

Međutim, mnoga mala i srednja preduzeća u BiH nisu svjesna  ogromnih mogućnosti inovacija i digitalizacije, i često vjeruju da nemaju vremena, novca, znanja ili kadra za razvoj inovativnih rješenja i digitalizaciju poslovanja.

Upravo stoga GIZ-ov projekat “Inovacija i digitalizacija u MSP u BiH” nudi mogućnosti jače saradnje i povezivanja MSP i domaćih IT stručnjaka. Tako će 11. i 12. novembra projekat ponuditi on line događaj „B2BIT susreti 2020” i omogućiti neposrednu komunikaciju proizvodno-prerađivačkih MSP i IT kompanija iz BiH.

Na “B2BIT susretima 2020” (VIDEO) predstavnici malih i srednjih preduzeća imaće priliku u razgovorima jedan na jedan pronaći IT firmu iz BiH koja im može pomoći da primjene određena digitalna rješenja i tako unaprijede poslovanje kroz digitalizaciju segmenata proizvodnje, prodaje, promocije, distribucije i upravljanja ljudskim resursima. 

Naime, usljed ekonomske krize i nedaća nastalih tokom pandemije COVID-19, mnogi poduzetnici se bore da opstanu na tržištu i održe svoje obrte ili firme otvorenima. Možda se čak i dvoume da li je sada vrijeme za inovacije i digitalizaciju i pitaju se koje su evenutalne prednosti digitalizacije poslovanja za mala i srednja preduzeća. Odgovore i pomoć u pronalasku rješenja na probleme, nedostatke ili prepreke u, recimo, dinamičnijoj  komunikaciji s kupcima, transformaciji proizvoda i usluga ili rasterećenju zaposlenika, mogu potražiti od IT stručnjaka tokom online „B2BIT susreta 2020”.  

Digitalizacija transformiše način na koji preduzeća povezuju klijente, podatke i procese. Brzi razvoj informacijskih tehnologija olakšava svakodnevno poslovanje, omogućava uštedu vremena, energije, novaca i prostora. Dobra digitalna rješenja jačaju konkurentnost firmi, omogućavaju bolje i brže pridobivanje (stalnih) kupaca, efiksano upravljanje i organizaciju poslovanja, te lakše korištenje podataka za donošenje poslovnih odluka.

S obzirom da su MSP vrlo raznoliki u pogledu poslovnih modela, veličine, godina postojanja i profila poduzetnika, motivi i potrebe za inovacijom i digitalizacijom mogu  se  bitno razlikovati, no ono što je svima zajedničko je potreba da već danas treba razmišljati o poslovanju sutrašnjice.  

Uprkos brojnim prednostima digitalizacije, nisu svi skloni promijeniti i modernizirati način poslovanja, a najčešći razlozi često su neznanje i neinformiranost. Digitalna transformacija poslovanja može se činiti dalekim i teškim ciljem za ostvariti, ali uz adekvatne poslovne kontakte i mogućnosti za usvajanjem znanja, može postati moguća i jednostavna.

Upravo stoga, poduzetncima u BiH nudi se jedinstvena mogućnost ostvarivanja poslovnih kontakata i saradnje sa domaćim IT sektorom, inovativnim uslugama i proizvodima tokom online događaja "BI2BIT susreti 2020".

Ovo je samo jedna od niza aktivnosti projekta „Inovacija i digitalizacija u MSP u BiH” kojeg  provodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH  u ime njemačke vlade u naporima da podrži razvoj dobrog poslovnog ambijenta imeđu MSP i IT kompanija u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti