Određeni prioriteti za EU Direktivu o regulisanim profesijama

04.11.2020. 11:05 / Izvor: Akta.ba
Određeni prioriteti za EU Direktivu o regulisanim profesijama

Donošenjem Odluke o usvajanju Mape određeni su prioriteti - koraci za preuzimanje EU Direktive o regulisanim profesijama u zakonodavstvo BiH.

Vijeće ministara BiH je na 18 sjednici donijelo "Odluku o usvajanju Plana o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu". Donošenjem Odluke o usvajanju Mape određeni su prioriteti - koraci za preuzimanje EU Direktive o regulisanim profesijama u zakonodavstvo BiH.

"Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o određivanju koordinirajuće institucije i kontakt tačke za primjenu Mape puta za implementaciju EU Direktive o regulisanim profesijama 2005/36/EZ i 2013/55/EU. Prema navedenoj Odluci, za koordinirajuću instituciju je određeno Ministarstvo civilnih poslova, a za kontakt tačku Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja. Takođe, institucije u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine i Brčko Distriktu BiH su imenovali subkoordinatore i subkontakt tačke koji će zajedno sa Koordinirajućom institucijom i Kontakt tačkom provoditi aktivnosti u vezi sa primjenom Mape puta za implementaciju EU Direktive o regulisanim profesijama 2005/36EC i 2013/55EU", istakla je Zorica Rulj iz Ministarstva civilnih poslova BiH .

S obzirom na podjeljene nadležnosti u oblasti obrazovanja, zdravstva i rada u Bosni i Hercegovini, najveći dio aktivnosti koji se odnosi na usklađivanje zakonodavstva u BiH sa Direktivnom je na institucijama na entitetskom, kantonalnom i nivou Brčko Distrikta BiH. Preporuke navedene u Mapi puta je neophodno realizovati.  

"Do sada je održano nekoliko TAIEX radionica s ciljem upoznavanja relevantinih institucija sa obavezema koje proističu iz Direktive, te kako su određena pitanja rješena u pojedinim zemljama Evropske unije", istakli su iz MCP BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine svake godine usvaja Plan o smjernicama politika tržišta rada i aktivnim mjerama zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.

"Plan pripremaju i provode entitetski zavodi za zapošljavanje i Zavod za zapošljavanje Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, a u cilju osiguranja odgovarajuće materijalne i socijalne sigurnosti nezaposlenih osoba, te provođenja utvrđenih politika zapošljavanja radi povećanja efikasnosti tržišta rada. To uključuje kreiranje i realizaciju programa i mjera aktivne politike zapošljavanja. Mjere iz ovog dokumenta su prilagođene potrebama i zahtjevima tržišta rada i usklađene su sa okvirnim strateškim, zakonskim i planskim dokumentima u oblasti zapošljavanja u Bosni i Hercegovini", naglasili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Da bi se pospješila mobilnost radne snage u Bosni i Hercegovini iz MCP BiH ističu da je potrebno:

  • međusobna harmonizacija propisa u clju stvaranja harmonizovanog ekonomskog prostora;
  • ujednačavanje sistema socijalne zaštite kao i prava po osnovu nezaposlenosti;
  • ujednačavanje kvaliteta obrazovanja i kroz školske programe praćenja potreba tržišta rada;
  • harmonizirati zakonske odredbe u oblasti rada i zapošljavanja između entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine;
  • harmonizirati stope doprinosa između entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine; promovisati programe kojima se pospješuje mobilnost radne snage na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Jedan od važnih aspekata EU Direktive o regulisanim profesijama  je osiguravanje pravilnog funkcioniranja unutarnjeg tržišta i izbjegavanje neproporcionalnih ograničenja pristupa reguliranim profesijama ili njihovog obavljanja.

"Direktiva propisuje tačne kriterije, rokove, obaveze za svaku od 7 profesija, koje je BiH dužna ispoštovati do sticanja punopravnog članstva u Evropsku uniju, odnosno samog ulaska u Evropsku uniju", naglasili su iz MCP BiH.

Mapa puta precizno navodi sve obaveze i rokove za  nadležne vlasti u BiH.

"Kriteriji jedinstveni za sve zemlje članice Evropske unije, pa tako i za državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno njene kantone, entitete i Brčko Distrikt BiH", rekli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Koliko će BiH biti blizu ispunjavanju kriterija, zavisi od ispunjenja obaveza njenih svih ustavno definisanih administrativnih jedinica i dinamike pristupanja Evropskoj uniji.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti