Suradnju BiH i Hrvatske može ojačati Luka Ploče

04.11.2020. 14:47 / Izvor: Akta.ba
Suradnju BiH i Hrvatske može ojačati Luka Ploče

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković je održao sastanak sa Lukom Burilovićem, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore kako bi razgovarali aktivnostima saradnje.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković je održao sastanak sa Lukom Burilovićem, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore kako bi razgovarali o nizu aktivnosti kojima bi se intenzivirala suradnja članica obiju komora.

Istaknuto je da velik potencijal za daljnji razvoj ima luka Ploče, a na obostranu korist hrvatskoga i gospodarstva Bosne i Hercegovine.

"Luka Ploče izvrsno je prometno povezana i ima odličnu geostratešku poziciju, naslonjena je na BiH, ali postoji i neiskorišteni potencijal za skladištenje roba i to je nešto na čemu treba raditi", poručio je predsjednik Burilović.

Vuković je pak objasnio kako velik dio bh. tvrtki izvozi svoje proizvode preko luke Rijeka koja im je predaleko pa su im tako i troškovi transporta puno veći.

"Iako hrvatska luka, luka Ploče je od velike važnosti za gospodarstvo Bosne i Hercegovine i siguran sam da postoji  prostor za daljnje unapređenje suradnje na korist našeg i vašeg gospodarstva", poručio je Vuković.

Dogovorena je i suradnja po pitanju destinacijskog turizma u BiH.

Inače, više od 200 hrvatskih tvrtki posluje u BiH i Hrvatska je jedan od njenih glavnih trgovinskih partnera, dok je BiH redovito među najvažnijim trgovinskim partnerima Hrvatskoj izvan EU. U prvih šest mjeseci ove godine ukupna robna razmjena između Hrvatske i BiH iznosila je 902 milijuna eura, što je pad od 19% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, što je posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom.

Na sastanku je istaknuta i izvrsna suradnja Vanjskotrgovinske komore BiH s HGK Uredom u Sarajevu pa je tako Vuković rekao kako su svi resursi VTK BiH na raspolaganju HGK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti