Uz podršku Turske razvojne agencije u Cazinu započet projekt sadnje jagoda

09.11.2020. 10:56 / Izvor: Akta.ba
Uz podršku Turske razvojne agencije u Cazinu započet projekt sadnje jagoda

Cazin se ubraja u sredine u našoj zemlji u kojoj je u najvećem procentu kultivirano poljoprivredno zemljište.

U Cazinu je u toku realizacija projekta uzgoja jagode, kojeg finansira Turska razvojna agencija TIKA. Radi se o voćnoj vrsti koja se lako prodaje, a postoje i velike mogućnosti izvoza. Za sve količine sa 28 parcela osigurano je tržište. U ovaj posao za sada je uključeno 25 nezaposlenih žena, najviše iz Cazina, ali i drugih općina, piše Cazin.ba.

Cazin se ubraja u sredine u našoj zemlji u kojoj je u najvećem procentu kultivirano poljoprivredno zemljište.

Pored toga što je vodeći u proizvodnji mlijeka u FBiH, nisu zanemarive ni površine pod jagodičastim voćem. Svakim novim danom poljoprivreda na području Cazina poprima nove i nadasve pozitivne dimenzije, jer je u toku projekt sadnje jagoda na 2,5 hektara zemlje kojeg podržava Turska razvojna agencija.

Prema dostupnim informacijama, radi se o organskoj proizvodnji a korisnici ovog aranžmana su uglavnom nezaposlene žene i mladi, njih  28, članovi Udruženja „JAGODA“. Najviše ih je iz Cazina, ali u projektu su zastupljeni korisnici i iz drugih općina. Jedna od njih, porodica Redžić iz cazinskog naselja Polje, već dugo godina se intenzivno zanima poljoprivrednom. U projekt pod pokroviteljstvom TIKE ušla je sasvim slučajno. Pašima i njen muž već od ranije imaju  iskustva sa jagodom. Nažalost, parcelu je prije tri godine uništio led. Donacija im je dobro došla kako bi obnovili proizvodnju.

U ovom projektu su i brojne druge porodice koje sadnju jagoda cijene veoma ozbiljnim poslom sa budućnošću. Inače, TIKA je za 25 godina u BiH realizirala oko 900 projekata u kojima je mnogim porodicama pružena mogućnost da kroz poljoprivrednu proizvodnju dugoročno osiguraju egzistenciju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti