Najavljena izrada registra individualnih ložišta u KS

11.11.2020. 12:43 / Izvor: Akta.ba
Najavljena izrada registra individualnih ložišta u KS

Usljed povećanja potreba za proizvodnjom toplinske energije za grijanje, te velikog broja individualnih ložišta na čvrsta goriva stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo se drastično pogoršava svake zime.

Usljed povećanja potreba za proizvodnjom toplinske energije za grijanje, te velikog broja individualnih ložišta na čvrsta goriva stanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo se drastično pogoršava svake zime.

Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka nije moguće postići bez sistemskog i strateškog pristupa proizvodnji toplotne energije za grijanje, ali i bez ograničavanja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva, uvažavajući i socijalnu kartu stanovništva.

Zbog navedenih razloga, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa UNDP-jom je započelo izradu „Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u Kantonu Sarajevo u periodu 2021–2031.“

Radi nedostatka potrebnih ulaznih podataka, izradi ove strategije prethodi popis i izrada registra svih individualnih ložišta u Kantonu Sarajevo na GIS podlogama. Popis će se provesti obilaskom naselja i direktnim utvrđivanjem vrste goriva i karakteristika ložišta, dimnjaka i načina distribucije toplinske energije.

"Izrada ove strategija, između ostalog, predviđa: izračun ukupnih emisija i uticaja na kvalitet zraka svih individualnih ložišta na čvrsta goriva upotrebom disperzionog modela, analize i davanje prijedloga za unapređenje kontrole emisija, unapređenje dimnjačarskog sektora, kontrolu i certifikaciju peći i goriva koja se koriste u KS, analizu izloženosti stanovništva, mjere energetske efikasnosti u individualnim objektima, unapređenje i izmjene zakonske regulative u cilju poboljšanja kvaliteta zraka u KS, itd", navode iz Ministarstva.

Na osnovu analiza stvarnog uticaja na kvalitet zraka, ovom strategijom će se predložiti set mjera grupisan u tri scenarija, te će biti provedena analiza efekata smanjenja emisija svih pojedinačnih mjera i procjena potrebnih sredstva za implementaciju. Prilikom odabira i predlaganja mjera uzimat će se u obzir iskustva i najbolje prakse zemalja EU, ali i lokalne prilike i mogućnosti.

U konačnici, ova strategija će dati jasne pravce djelovanja, potrebne aktivnosti i sredstva, kako bi se sistemski riješili problemi zagađenja u zimskom periodu uzrokovani emisijama iz individualnih ložišta, navodi se u saopćenju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti