U TK ubrzana procedura pružanja podrške privrednim subjektima

12.11.2020. 07:57 / Izvor: Akta.ba
U TK ubrzana procedura pružanja podrške privrednim subjektima

Jučerašnja odluka je još jedan od načina kako Vlada i Ministarstvo privrede nastoje ublažiti posljedica uzrokovanih pandemijom.

U skladu sa donesenom izmjenom Programa o uređivanju uslova, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020. godinu sa pozicije Podrška razvoju Kantona, odnosno povećanjem planiranih sredstava za ove namjene za dodatni milion KM, Vlada je jučer dala saglasnost Ministarstvu privrede da dodatna sredstva koristi za subvencije mikro, malim i srednjim preduzećima u okviru ranije započete procedure po objavljenom Javnom pozivu za dodjelu grant sredstava sa pozicije „Podrška razvoju Kantona“ za 2020. godinu.

Ovim se skraćuje, odnosno ubrzava procedura pružanja podrške privrednim subjektima. Inače, na Javni poziv je aplicirao veliki broj korisnika mikro, malih i srednjih preduzeća i bio je evidentan nedostatak sredstava za broj korisnika koji su aplicirali. Današnjom odlukom omogućava se odobravanje sredstava za većinu ili čak sve korisnike koji su aplicirali, a pri tome naravno ispunjavaju uslove Javnog poziva.

Jučerašnja odluka je još jedan od načina kako Vlada i Ministarstvo privrede nastoje ublažiti posljedica uzrokovanih pandemijom koja se reflektovala na privredne subjekte uključujući one kojima je bio zabranjen rad, a i privredne subjekte koji su imali pad prometa u periodu stanja nesreće. Osim toga finansijska pomoć privrednim subjektima će na ovaj način bila brža i efikasnija budući da bi procedura objave javnog poziva i ponovno prikupljanje dokumentacije iziskivalo i dodatno vrijeme, ali i finansijska sredstva neophodna za prikupljanje dokumentacije.

Podsjećamo sa ovim povećanjem za podršku malim i srednjim preduzećima u 2020. godini planirano je ukupno 5.170.000,00 KM.  Od ovog iznosa za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima je umjesto ranije planiranih 4 miliona, sada planirano 5 miliona KM, a od ovog iznosa, za  subvencije mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme i alata i repromaterijala ranije planirana sredstva u iznosu od 1.240.000,00 KM u 2020. godini, povećana su na 2.240.000,00 KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti