Milićević: U Federaciji BiH neće biti proglašeno stanje prirodne nesreće

13.11.2020. 07:44 / Izvor: BHRT
Milićević: U Federaciji BiH neće biti proglašeno stanje prirodne nesreće

Krizni stožer ministarstva zdravstva, rekla je Milićević, bio je izričit da se proglasi stanje nesreće.

Na jučerašnjoj sjednici Federalnog štaba Civilne zaštite nije usvojen prijedlog da se proglasi stanje prirodne nesreće u FBiH, rekla je zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević, nakon sjednice Štaba.

Zapovjednica Federalnog štaba civilne zaštite Jelka Milićević je nakon sjednice kazala da se prati situacija u BiH, posebno u Federaciji, te da su svjesni da su brojke zabrinjavajuće.

"Svjesni smo pojačanih napora u Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva, u našim zdravstvenim institucijama, kao i situacije u okruženju. Pomno smo razmotrili zahtjev Kriznog štaba i vratili smo se u ono vrijeme kada smo imali stanje prirodne nesreće u FBiH, u trećem mjesecu ove godine. Ono je pripremilo zdravstvene institucije,  građane, privrednike da prikupe informacije i da se naučimo štititi od virusa", navela je Milićević.  

Tokom ljeta su, kako je dodala, tražili od zdravstvenih institucija da sagledaju sve svoje kapacitete. Iz budžeta Federacije BiH su direktno ili indirektno pružili punu podršku zdravstvenom sektoru i govori se o brojki od 300 miliona KM u 2020. godini. To su bili ogromni napori, napomenula je Milićević, jer su u FBiH svi prihodi od poreza pali za 15 posto u odnosu na prošlu godinu i Vlada FBiH je odgovorila svom zadatku u tom smislu.

"Ova pandemija je prije svega zdravstvena, pa onda ekonomska i socijalna kriza. Razmatrali smo danas i taj aspekt socijalne krize i jasno nam je da mi ne možemo očekivati od građana Federacije BiH da pristanu na to da mi imamo mjere koje bi u tom kontekstu podrazumijevale kažnjavanje i stalne kontrole, odnosno da je to nešto što će utjecati na društveni i socijalni status građana Federacije BiH i BiH", navela je Milićević.

Krizni stožer ministarstva zdravstva, rekla je Milićević, bio je izričit da se proglasi stanje nesreće.

"U ovom trenutku ne prihvaćamo prijedlog jer smo tražili od stožera civilne zaštite da naprave program mjera i obrate se svojim vladama i donesu odluke o proglašenju stanja nesreće. Dobili smo odgovor iz TK, HB, SBK i Zapadno hercegovačkog. Samo je ZHK proglasio stanje nesreće, ostali su rekli da je situacija pod kontrolom”, rekla je Milićević.

Dodala je kako bi proglašenje stanja nesreće uticalo na socijalni status stanovništva, te kako bi even tualni protesti ugrozili zdravlje.

“Sve ono što se dešava u okruženju, a odnosi se na represivne mjere, moglo bi se dešavati i kod nas. Mislimo na organiziranje protesta, a sve to bi moglo uticati na širenje virusa. Štab je bio izričit da treba da bude proglašeno stanje prirodne nesreće, istaknuli su da su sami. Mi im želimo poslati poruku da oni nisu sami", rekla je Milićević.

Podsjetimo, Krizni štab ministarstva zdravstva FBiH prije dva dana je uputio prijedlog Federalnom štabu Civilne zaštite o proglašenju stanja stanja nesreće u cijeloj Federaciji.

Stanje prirodne nesreće već je bilo na snazi u FBiH od 16. marta do 31. maja, a po ocjenama mnogih pomoglo je da udar pandemije na zdravstveni sistem ne bude jak kao što je mogao biti. Ipak, ekonomske posljedice bile su ogromne.

Stanje prirodne nesreće pandan je vanrednom stanju, pojmu kojeg ne poznaje zakonski okvir u Federaciji BiH.

Stanjem prirodne nesreće daje se pravni osnov za hitno djelovanje o svim ključnim pitanjima po skraćenim procedurama. To podrazumijeva nabavku opreme, angažiranje ljudstva i svega potrebnog za suzbijanje epidemije koronavirusa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti