Do kraja godine puštanje u rad tri područna vatrogasna doma u Distriktu

14.11.2020. 08:29 / Izvor: Akta.ba
Do kraja godine puštanje u rad tri područna vatrogasna doma u Distriktu

Prilikom obilaska, gradonačelnik je kazao da su područni vatrogasni domovi značajni za Distrikt i da će pokrivati određena područja kako bi se pravovremeno djelovalo, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, njegov zamjenik Anto Domić i šef Odjeljenja za javnu sigurnost Edin Zaimović u petak su obišli područne vatrogasne domove u naselju Prutače, Bijela i Sandići čija je svrha da se pomogne stanovnicima u slučaju požara, poplava i slično.

Prilikom obilaska, gradonačelnik je kazao da su područni vatrogasni domovi značajni za Distrikt i da će pokrivati određena područja kako bi se pravovremeno djelovalo, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

"Vatrogasni domovi zasigurno će pružiti i efikasniju protupožarnu zaštitu na području Distrikta i hvala svima onima koji su imali ovu viziju i koji su ovaj projekat doveli do kraja. Ovo što smo uradili je nešto što je za primjer i drugima. Također, i s realizacijom projekta izgradnje novog Vatrogasnog doma u Brčkom nema sumnje da ćemo imati potpuno zaokružen taj sistem", istakao je Milić.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić podsjetio je da je ranije bio prisutan problem s komunikacijom grada i udaljenih sela na prostoru Distrikta, ali da se izgradnjom ovih domova to mijenja.

"Vatrogasni dom u Bijeloj kao i područni vatrogasni domovi u drugim dijelovima Distrikta imat će zadaću da pomognu stanovnicima u slučaju požara, poplava ili drugih nedaća, a sve s ciljem da građani budu sigurniji i bezbrižniji u svojim mjestima", kazao je Domić.

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Edin Zaimović naglasio je da su svi područni vatrogasni domovi u potpunosti završeni i da se do kraja godine planira puštanje u rad. On je istakao da su u proceduri i nabavka specijalnih vozila, kao i odabir najboljih kandidata.

"Cijena kompletna tri područna vatrogasna doma s vanjskim uređenjem je 1.794.520 maraka. U proceduri je i nabavka tri specijalna vozila. Jedno vozilo treba do kraja mjeseca da bude isporučeno, a očekujem vrlo brzo i realizaciju ostalih. Također, konkursna procedura je završena i čekamo da komisija odabere najbolje kandidate koji će se useliti u vatrogasne domove i biti na usluzi građanima. Svaki dom će imati po jedanaest vatrogasaca, odnosno šefa područne vatrogasne jedinice i deset profesionalnih vatrogasaca", kazao je Zaimović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti