Partner MKF i UG Ekosol instalirali još jednu mjernu stanicu

17.11.2020. 12:19 / Izvor: Akta.ba
Partner MKF i UG Ekosol instalirali još jednu mjernu stanicu

Partner mikrokreditna fondacija Tuzla, nastavljajući saradnju sa Udruženjem građanja EKOSOL.

Skoro većina gradova u BiH, pogotovo u zimskim mjesecima, bore se sa enormnim aerozagađenjem, koje ostavlja trajne posljedice na ljudsko zdravlje. Aerozagađenje varira tokom vremena i spram lokacije, od njega ne mžemo pobjeći ali se možemo informisati.

Partner mikrokreditna fondacija Tuzla, nastavljajući saradnju sa Udruženjem građanja "EKOSOL", na projektu postavljanja mjernih stanica za kontrolu kvalitete zraka, 13.11.2020.,  instalirala je još jednu, od sedam mjernih stanica, na JU "Osnovna škola Lipnica“ u Tuzli.

Funkcija stanice je mjerenje koncentracije najznačajnijih zagađivača, Ova oprema mjeri nivo čestica u zraku (takozvanih PM 2,5 i PM 10 čestice). PM iz njihovog naziva znači „particulate metter” ili partikularne to jest vrlo sitne i golom oku nevidljive čestice, a broj označava njihovu veličinu.

PM10 ili grube čestice su one koje imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), npr. prašina ili pelud. Za poređenje, zrno pijeska ima promjer oko 90 mikrometara, a PM10 čestice mogu biti još mnogo manje od toga. PM10 uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije. Njihova prosječna granična vrijednost tokom 24 sata je 50 μg/m3, a sve iznad toga znači da je kvaliteta zraka lošija te da s vremenom može početi uticati na zdravlje.

PM2,5 ili fine čestice su one koje su puno opasnije jer su manje od 2,5  μm pa lakše i dublje mogu prodrijeti u organizam. One nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva (ispušni plinovi iz automobila, grijanje na drva ili ugljen i sl.), a sastoje se uglavnom od sulfata, nitrata, amonijaka, organskog i elementarnog ugljika, teških metala, poput olova, mangana, bakra, kadmija, cinka, nikla, vanadija i kroma). Njihov je promjer otprilike 3 posto promjera dlake kose, a kad njihova koncentracija poraste više od dopuštenih 25 μg/m3 u kalendarskoj godini i kad prodru duboko u pluća, mogu uzrokovati niz problema, od otežanog disanja do peckanja očiju.

U svijetu već postoji platforma koja se sastoji od ogromnog broja malih, "Internet of Things“, mjernih stanica koje pokrivaju 73 države svijeta, a čijim podacima, kao i ovoj stanici, svako besplatno može pristupiti putem web stranice:  https://deutschland.maps.sensor.community/  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti