Otkazi u prerađivačkoj industriji zbog pandemije koronavirusa

20.11.2020. 10:09 / Izvor: BHRT
Otkazi u prerađivačkoj industriji zbog pandemije koronavirusa

Fabrici za preradu povrća “Semberka” iz Janje pandemija koronavirusa donijela je brojne izazove u poslovanju.

Tokom pandemije koronavirusa bez posla je ostalo oko 17 hiljada ljudi, dok je posao dobilo njih gotovo 20 hiljada. Prema zvaničnim podacima, najviše je pogođena prerađivačka industrija, gdje je podijeljeno najviše otkaza, ali s druge strane i zaposleno najviše ljudi.

Tokom pandemije koronavirusa bez posla je ostalo oko 17 hiljada ljudi, dok je posao dobilo njih gotovo 20 hiljada. Prema zvaničnim podacima, najviše je pogođena prerađivačka industrija, gdje je podijeljeno najviše otkaza, ali s druge strane i zaposleno najviše ljudi.

Fabrici za preradu povrća “Semberka” iz Janje pandemija koronavirusa donijela je brojne izazove u poslovanju. Međutim, kako ističu, najvažnije je da su zadržali standardan broj radnika.

“Ova godina bila je uspješna bez obzira na sve okolnosti koje su pratile proizvodnju. Kod nas je standardno, mi imamo određen broj radnika koji rade na neodređeno vrijeme. Imali smo dovoljan broj jludi i za preradu krompira, ovih dana očekujemo preradu mrkve i paštrnjaka”, kaže Zlatan Pejić, rukovoditelj tvornice “Semberka” Janja.

Od početka pandemije koronavirusa u Repubici Srpskoj bez posla je ostalo 17.512 radnika, dok je u istom periodu zaposlena 19.891 osoba, što je, prema riječima sindikalaca i poslodavaca, znak da se situacija na tržištu rada polako popravlja.

Goran Stanković, glavni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske - “Imamo dosta otpuštanja, ali ima i prijema, savez sindiakta svakodnevno prati stanje koje su najugroženije, gdje je najveći broj otpuštanja. Ono što iz tih podataka možemo vidjeti je da je preko 11 000 radnika ostvarilo pravo na novčanu naknadu i iz toga vidimo da nisu našli novi posao nego se nalaze na zavodu za zappošljavanje.”

Prema najnovijim podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, najviše radnika zaposleno je u prerađivačkoj industriji, gdje je od 19. marta zaključno sa 12. novembrom posao dobilo 4.189 stanovnika. Slijede trgovina i ugostiteljstvo.

“Ohrabruju činjenice da u tim djelatnostima dolazi do zapošljavanja.Kad uđete u strukturu vidite da ipak kaska prerađivačka industrija,trgovina ugostiteljstvo, da tu ima više otpuštenih nego prijavljenih radnika", kaže Stanković.

Međutim, situacija za prerađivače nije bez problema. U Fabrici za preradu voća i povrća “Sava Semberija” kažu da im je zbog pandemije otežan plasman proizvoda na ionako zahtjevno evropsko tržište.

“85 do 90 posto naše godišnje proizvodnje završava na najzahtjevnijim svjetskim tržitima, u Njemačkoj, Švajcarskoj, Kanadi Švedskoj i zatvaranje tržnizh centara, prodajnih lanaca i mjesta gdje plasiramo proizvode dovodi do otežanog poslovanja, da je teža naplata isporučene robe", kazao je Savo Filipović, ravnatelj AD “Sava Semberija” Bijeljina

S druge strane, ako se može reći da je neko profitirao u jednoj od lošijih godina, onda to su poljoprivrednici koji su proizvodili povrće za sigurnog kupca. Rade Jovičević iz Trnjaka kaže da je povrće rodilo bolje nego ranijih godina, a siguran plasman sačuvao ga je od gubitaka.

Rade Jovičević, poljoprivrednik - “Mi u samom startu nismo imali problema a sjetvom, ništa nije uticala pandemija.Velika stvar na ugovorenoj proizvodnji, ne pakujete ništa, vozite u rinfuzi, a imate sigurnog kupca a plaćanje kad fakturišete imate novac na računu drugi dan.”

I dok nadležni ocjenjuju da je cifra od 2.000 zaposlenih više nego otpuštenih u jeku pandemije dobar znak, iz brojnih udruženja ističu da je mnogo više ljudi ostalo bez primanjanego što to pokazuju podaci zavoda, jer je mnogo radnika radilo na crno.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti