Bh. ugostitelji na rubu opstanka, traže pomoć nadležnih

23.11.2020. 07:53 / Izvor: BHRT
Bh. ugostitelji na rubu opstanka, traže pomoć nadležnih

Udruženja ugostitelja iz BiH traže pomoć vlasti koja, kako kažu, nije učinila ništa da im olakša poslovanje i sačuva više od 50 hiljada radnih mjesta. Poručuju da više nisu u stanju isplaćivati plate.

Udruženja ugostitelja iz Bosne i Hercegovine traže pomoć vlasti koja, kako kažu, nije učinila ništa da im olakša poslovanje i sačuva više od 50 hiljada radnih mjesta. Poručuju da više nisu u stanju isplaćivati plate, te da će biti prinuđeni da uručuju otkaze ako se pod hitno nešto ne preduzme. Ugostitelji su vlastima uputili devet zahtjeva.

Najveći problem za ugostitelje je ograničenje radnog vremena i zato traže ukidanje ove mjere. Tvrde da osim što im čini veliku finansijsku štetu nema nikakvu svrhu, jer nakon zatvaranja ugostiteljskih objekata koji su pod nadzorom i u kojima se primjenjuju propisane mjere zaštite građani idu na privatne zabave. Zato traže subvencije za nadoknadu najniže plate i pripadajućih poreza i doprinosa na platu za svakog radnika i za sve mjesece u kojima je ograničen rad ugostiteljskih objekata.

"Država u trenutku kada smanji kapacitet rada tih ugostiteljskih lokala, kada vam uvede ograničeno radno vrijeme zbog čega nema sluha i sve te neke obaveze koje mi imamo prema državi koje se izmiruju, zašto jednostavno ne kaže: “OK, smanjen je kapacitet za 50 odsto. Vi niste radili. I mi ćemo neke vaše obaveze koje vi imate prema nama smanjiti za 50 odsto", rekao je Željko Tatić predsjednik Udruga radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS.

"Čitavo ljeto smo pod različitim ograničenjima. To je uticalo na naš posao. Znači, samo ta ograničenja da se na neki način izmire prema ugostiteljima da bismo mogli opstati ovu zimu", naveo je Goran Kurtinović iz Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma "Horeca" RS.

Zbog ograničenog radnog vremena ugostiteljima je promet opao za 70 odsto, a dolaskom hladnijeg vremena i zatvaranjem bašti njihovo dalje poslovanje je upitno.

"Ne znam hoćemo li moći opstati. Problemi su, mislim, generalno. Posla nema. Mnogo ljudi se boji doći u lokal. Mjere su strašne. Za sad nećemo otpuštati nikoga. Ali, ako bude potrebno, naravno. Nemamo ih odakle plaćati ", kazala je Suzana Halilović vlasnica picerije.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS poručuju da je u pripremi Uredba kojom se namjerava pomoći hotelijerima i turističkim agencijama koje su najgore pogođene pandemijom, a da nakon toga na red dolaze ostali iz ove oblasti.

"Što se tiče ugostitelja, takođe kafića i restorana, oni su djelimično i cijelo ovo vrijeme obavljali svoju djelatnost. Naravno, u smanjenom obimu, i u nekom narednom koraku i to je oblast u kojoj će gledati Vlada RS zajedno sa samim poslodavcima iz te oblasti da takođe preduzme određene mjere koje će njima predstavljati najveću pomoć", naglasila je Suzana Gašić ministrica trgovine i turizma RS.

Udruženja ugostitelja iz cijele zemlje poručuju da je minut do dvanaest za reagovanje države, ako se žele sačuvati radna mjesta i obezbjediti egzistencija više od 50 hiljada radnika u ovoj oblasti, za koje bi, kao i za njihove porodice, ostanak bez posla predstavljao nerješiv problem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti