Salkić: Vratiti povjerenje u korištenje prirodnog gasa

26.11.2020. 09:37 / Izvor: N1
Salkić: Vratiti povjerenje u korištenje prirodnog gasa

Jasmin Salkić, direktor firme BH Gas, je kazao da prate stalna kretanja nafte i naftnih derivata i radeći na planu za narednu godinu uvidjeli su koliko mogu da idu "prema dole", spuštajući cijene plina bh. građanima.

Jasmin Salkić, direktor firme BH Gas, za N1 je kazao da prate stalna kretanja nafte i naftnih derivata i radeći na planu za narednu godinu uvidjeli su koliko mogu da idu "prema dole", spuštajući cijene plina bh. građanima.

"Prvenstveno je to trebalo ići na 500 KM, ali našli smo prostora za naše dobro poslovanje i cijena ide na 480 KM, dakle 8,5 posto. Gledajući to koz neki raniji period, čak i onih 30 posto što se ranije dizala cijena, danas je palo ispod te cijene", rekao je Salkić.

Za domaćinstvo, naveo je, danas se praktično dođe do toga da je plin jedino skuplji od drva, izuzev ako ne govorimo o prljavom uglju koji se stalno koristi.

"Nama je vrlo bitno vratiti povjerenje u korištenje prirodnog gasa kao ekološki ekonomskog prihvatljivog goriva. Uradili smo neke matematike za budućnost novih projekata i ne sumnjamo da sada može doći do potošnje oko 200 miliona kubika gasa", kazao je direktor BH Gasa, dodajući da je to vrlo bitno zbog zraka koji udišemo, odnosno da se smanje ložišta, jer, kako je rekao, do velikog broj ljudi je došla mreža i bilo bi dobro da pristupe i počnu koristiti prirodni gas.

Govoreći o plinovodu Južne interkonekcije, odnosno njegovoj sigurnost, naglasio je da se mora završiti do naredne tri do tri i po godine, jer može se ugroziti snabdijevanje sa postojećeg pravca, s obzirom, kako je rekao, na njegovu dotrajalost, korištenje i neulaganje pogotovo od Republike Srbije.

"Naredne sedmice na Parlamentu Federacije BiH ćemo da pripremimo zakon o Južnoj interkonekciji. Mi smo taj zakon uputili već prema oba Doma. Vrlo je bitno da nam dođe taj zakon i omogući nam da što prije izvršavamo i dobivamo dozvole i terenski tzv. prljavi posao, izdavanje dozvola, vađenje papira itd. Samo da bismo našim građanima obezbijedili budućnost u eko prihvatljivim uslovima", rekao je Salkić. 

Foto: Avaz

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti