Industrija 4.0 traži investicije u nova znanja, a ne samo u tehnologiju

27.11.2020. 13:16 / Izvor: Fena
Industrija 4.0 traži investicije u nova znanja, a ne samo u tehnologiju

Cilj konferencije bio je razmjena informacija i iskustava u primjeni 4.0 Industrije u raznim oblastima privrede, kao i definisanje pravaca djelovanja u budućnosti.

Industrija 4.0 traži nova znanja i nove ljude i zato je potrebno investirati u ta znanja, a ne samo u tehnologiju, istaknuto je na današnjoj konferenciji u Sarajevu  "Primjena 4.0. industrije u kompanijama Bosne i Hercegovine", koju je organizovala Vanjskotrgovinska komora BiH.

Darko Spasojević iz kompanije M&I Sistems Banja Luka govoreći o temi  "Značaj 4.0 Industrije i njegova primjena" pojasnio je da je Enterprise Resource Planning (ERP) temelj digitalizacije bilo kog preduzeća i ključna aplikacija, a veliki problem u BiH je što više od 90 posto proizvodnih kompanija nema adekvatan ERP.

Dodao je da je jako puno neuspješnih projekata u Industriji 4.0 i da po nekim analizama samo oko 12 posto projekata rezultira onim za šta su namijenjeni. 

Spasojević je istakao da je neophodno sagledati tehnološke mogućnosti i sačiniti vlastitu poslovnu strategiju na osnovu mogućnosti i potreba pojedine kompanije.

"Asprova Advanced planning and scheduling (APS) je rješenje s kojim mi nastupamo na tržištu regije kod kojeg je proces implementacije od tri do šest mjeseci, a povrat na ulaganja najviše godinu dana", naveo je Spasojević.

Precizirao je da su osnovne prednosti tog rješenja smanjenje vremena proizvodnje, smanjenje svih zaliha, poboljšanje produktivnosti svakog resursa, te vizualizacija budućih fabričkih uslova.

"Ako vi ne krenete u digitalizaciju i automatizaciju proizvodnje budite sigurni da će to uraditi vaša konkurencija", poručio je Spasojević.

Direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović izjavila je da se nada da će konferencija polučiti dobre rezultate kako bi sagledali u kojem pravcu želimo da se krećemo u budućnosti i kako Komora može pomoći privrednicima.

Zahvalila je učesnicima koji su pristali da podijele svoje ideje, vizije i iskustva o temi koja je danas svima zanimljiva.

Industrija 4.0. obuhvata integraciju savremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija sa konvencionalnom fizičkom proizvodnjom i procesima, što omogućava razvoj novih tržišta i poslovnih modela. Industrija 4.0. je time usmjerena na pitanje kako ta integracija može pružiti korist individualnim korisnicima u cijelom procesu.

Cilj konferencije bio je razmjena informacija i iskustava u primjeni 4.0 Industrije u raznim oblastima privrede, kao i definisanje pravaca djelovanja u budućnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti