Domazet o zaduživanjima BiH: Car će biti potpuno go

04.12.2020. 08:05 / Izvor: N1
Domazet o zaduživanjima BiH: Car će biti potpuno go

Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kazao je da kriza predstavlja takav izazov da kretori politika, pa i ekonomska nauka i struka i građani - svi se nalaze u neizvjesnosti.

Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kazao je u razgovoru za N1, da kriza predstavlja takav izazov da se kreatori politika, pa i ekonomska nauka i struka i građani nalaze u neizvjesnosti.

"Mnogo toga mi ne znamo i mnogo pretpostavljamo. Znamo da se nalazimo u dubokoj krizi, krizi koja je vođena oko neizvijesnosti zdravstvenog toka. Da li su ovi nagovještaji vakcine svjetlo na kraju tunela? Mi sada znamo da je potrebna obimna državna intervencija. Tržišta ne funkcioniraju. Naša izlazna tržišta su zablokirana. Pokretanje ekonomskog život zahtjeva da sačuvamo ekonomsku strukturu, socijalnu strukturu i strukturu ljudskog kapitala, strukturu kompanija, malih posebno, mikrobiznisa, poduzetnika, obrtnika, farmera itd. Znamo da nam trebaju mnogi javni servisi kao što je zdravstvo. Zdravstvo za sve", rekao je Domazet i dodao da sve to zahtjeva novac.

Vlade su danas, kako je kazao, pred zadatkom da stvaraju javna dobra kojima će se nadoknaditi zastoj tržišta i omogućiti da ekonomija i građani prežive.

"To zahtjeva ogromna sredstva, a dolazi u ruke nesposobne javne administracije, nesposobnih upravljača, političkih klasa koje upravlja ovom zemljom", naveo je. 

Podsjetio je da osim ovog zahtjeva za kredit kod MMF-a, BiH već ima odobren kredit od 250 miliona eura u formi od makroekonomske pomoći od Evropske unije. 

"Za njega treba da se utvrde uvjeti korištenja, a da bude operativan. Napominjem da je većina zemalja taj kredit potrošila davno u maju, a mi tek pregovaramo sa EU i sad bi trebalo da je u završnoj fazi. I jedan i drugi kredit neće biti odmah i davat će se u tranšama. Ako dajete kredit a zadržavate postojeću strukturu, onda se postavlja pitanje da li će se taj kredit vraćati i kakve će efekte proizvodit. Krediti su mrkva ali i štap da lokalne vlasti pokrenu dugo odlagane i zamrznute reforme koje onemogućavaju ekonomski i socijalni napredak zemlje", istaknuo je Domazet.

Naveo je i da imamo dva scenarija.

"Vlasti će sve prihvatiti na papiru, ali razvoj događaja bi mogao ići u sljedećem: prva tranša će biti glatko dobiveni novac, a druga tranša će biti već upitna, zbog toga što vjerujem da neće biti dogovoren potpisani paket reformi. A o trećoj tranši da ne govorimo. Veoma uzbudljiv period pred nama. Vlasti će se pokazati u razodjevenoj formi. Car će biti potpuno go. Vidjet ćemo šta su naše vlasti i njihova verbalna forma prema EU", kazao je Domazet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti