Što se dogodilo sa sumnjivim otpadom u staroj vojarni u Rodoču kod Mostara?

07.12.2020. 08:39 / Izvor: Federalna.ba
Što se dogodilo sa sumnjivim otpadom u staroj vojarni u Rodoču kod Mostara?

Nejasno je kako se nitko od nadležnih u godini dana nije zapitao što se dogodilo sa sumnjivim otpadom te je li uklonjen na adekvatan način.

Podsjećamo da je prošle godine Uprava za Civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK zaprimila dopis Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH da se na toj lokaciji nalaze nepropisno zbrinuta kemijska sredstva i otrovni otpad.

Tada je tim za spašavanje od radioloških kemijskih i bioloških opasnosti Federalne uprave za civilnu zaštitu izvršio pregled lokacije i utvrdio da je potrebno njegovo hitno zbrinjavanje. Također, konstatirano je da se stanje može tretirati kao predincidentno te da je potrebno poduzeti hitne mjere za njegovo zbrinjavanje. O tome su izvijestili i kantonalnu Upravu za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

"Od FUCZ smo također dobili dopis u kojem su vrlo jasno kazali kako su upoznati o tome da se tamo nalaze određene tvari ali da ni oni nemaju niti ljudstvo, niti tehniku da zbrinjavaju takvu vrstu otpada tako da mi u ovom trenutku u Upravi za Civilnu Zaštitu i vatrogastvo nemamo povratnu informaciju što se zapravo dogodilo sa tim otpadom“, pojašnjava glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović.

Nejasno je kako se nitko od nadležnih u godini dana nije zapitao što se dogodilo sa sumnjivim otpadom te je li uklonjen na adekvatan način. Na naše upite priča je ponovno pokrenuta. Prema dokumentaciji koju posjedujemo, jasno je navedeno koje su nezbrinute kemijske materije zatečene u vojarni.

"Vidljivo je da se radi o dezinficirajućim sredstvima čija je aktivna komponenta klor, odnosno najvjerovatnije natrij-hiperklorid. On je prije svega opasan za vodeni okoliš jer može uzrokovati masovni pomor ribe ukoliko bi nekakvim nesretnim okolnostima dospio u vodotok. U slučaju požara može doći do emisije vrlo toksičnih spojeva na bazi klora,prije svega mislim na dioksine i furane koji svakako mogu vrlo štetno djelovati na ljudski organizam“, smatra profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli Abdel Đozić.

U međuvremenu, na samo 20 metara od vojarne, formiran je izolatorij za osobe koje se liječe od koronavirusa. Naši sugovornici smatraju da je to razlog više da stručne ekipe žurno izađu na teren.

“Ono što bi trebalo i što vjerujemo da će se učiniti, to je da vlasnik objekta bilo da su to OS BIH ili netko drugi i korisnik spomenutog objekta u ovom trenutku pokuca na vrata države BiH i njenih institucija koje su zadužene za zbrinjavanje ovakvog otpada i da se to pitanje u interesu i agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova ali i svih građana HNK-a da se ovo pitanje konačno riješi“, kaže glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović.

Zabilježili smo nešto drugačiju sliku unutar vojarne, pa se postavlja pitanje nalaze li se još u vojarni sve navedene kemijske supstance sa priloženih fotografija? 

Neke od odgovora potražili smo i u Oružanim snagama BiH, koji će se na naše upite očitovati u narednih 15 dana. No, kako neslužbeno doznajemo, već narednog tjedna ipak će izvršiti pregled terena.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti