Katanac na 14 stanica zbog fiktivnih tehničkih pregleda vozila

07.12.2020. 09:04 / Izvor: Nezavisne novine
Katanac na 14 stanica zbog fiktivnih tehničkih pregleda vozila

Ocjenjuje da je i sa bezbjednosnog i sa finansijskog aspekta veoma bitno da samo tehnički ispravna vozila prolaze tehničke preglede.

Republički saobraćajni inspektori u ovoj godini u RS-u privremeno su zabranili rad za 14 stanica tehničkog pregleda, jer su obavljale fiktivne tehničke preglede, odnosno, primjera radi, radile su ih bez prisustva i testiranja vozila.

Katanac na vrata ovih stanica postavljan je i, recimo, zato što su neispravna vozila deklarisala kao ispravna, te zbog toga što samoj kontroli nisu prisustvovala stručna lica.

Kako je za "Nezavisne novine" potvrđeno iz Inspektorata RS-a , s obzirom na stalno povećanje broja učesnika u saobraćaju, poseban akcenat u radu Republičke saobraćajne inspekcije usmjeren je na kontrolu rada stanica za tehnički pregled vozila.

"Tehnički pregled motornih vozila ima prioritetno preventivnu ulogu na planu bezbjednosti saobraćaja. Na tehničkom pregledu provjeravaju se brojni parametri, kao što su opšte stanje i izgled vozila, postojanje i ispravnost uređaja i sklopova koji su od značaja za bezbjednu vožnju, kao i da li vozilo ispunjava sve ostale propisane uslove", kažu iz Inspektorata RS-a.

Kako dodaju, za vozilo koje ne ispunjava bilo koji od propisanih uslova, ne može se izdati potvrda o tehničkoj ispravnosti, čime se takvom vozilu onemogućuje učešće u saobraćaju.

"U ovoj godini Republička saobraćajna inspekcija izvršila je 216 kontrola stanica tehničkog pregleda u kojima su u 37 slučajeva utvrđeni propusti u radu", preciziraju iz Inspektorata RS-a.

Inspektori su izdali sedam rješenja o otklanjanju nepravilnosti, a pljuštali su i prekršajni nalozi, u ukupnom iznosu teškom na desetine hiljada maraka.

"Zbog počinjenih prekršaja u stanicama tehničkog pregleda, inspektori su pravnim i odgovornim licima izdali 68 prekršajnih naloga u vrijednosti od 29.950 KM", naglasili su iz Inspektorata RS-a.

Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje u Privrednoj komori RS, ističe da im je u interesu da stanice za tehničke preglede rade u skladu sa zakonom i propisanim procedurama.

"To podrazumijeva da svako vozilo koje je tehnički ispravno treba da prođe tehnički pregled te da za to dobije potvrdu. Tek nakon izvršenog tehničkog pregleda, vlasnik vozila može doći u osiguravajuće društvo i zaključiti polisu osiguranja. Dakle, nama je imperativ da tehnički pregled prođu samo ispravna vozila", rekao je Durmić.

Ocjenjuje da je i sa bezbjednosnog i sa finansijskog aspekta veoma bitno da samo tehnički ispravna vozila prolaze tehničke preglede.

"Ukoliko se vozilo koje je tehnički neispravno kreće po putevima, veća je vjerovatnoća da će prouzrokovati saobraćajnu nesreću", naglasio je Durmić.

Radovan Majkić, predsjednik Asocijacije stanica tehničkog pregleda RS, ističe da podržava rad Inspekcije.

"Bitno je da stanice tehničkog pregleda rade u skladu sa zakonom i propisima. Nemam informaciju da postoje stanice tehničkog pregleda koje fiktivno vrše tehničke preglede, ali tu je, naravno, inspekcija, koja radi kontrole. Podržavam rad inspekcije", naveo je Majkić.

Prema podacima Inspektorata RS, u prošloj godini, u nadzoru stanica tehničkih pregleda izvršene su 332 inspekcijske kontrole, u kojima su inspektori donijeli 18 rješenja o privremenoj zabrani rada stanica tehničkih pregleda.

Kako poručuju, poštovanje propisa u ovoj oblasti je od ključnog značaja za bezbjednost, kako vozača, tako i pješaka i korisnika usluga raznih vrsta prevoza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti