Ustavni sud RS: Sušenje veša na terasama i balkonima je nezakonito

11.12.2020. 08:23 / Izvor: N1
Ustavni sud RS: Sušenje veša na terasama i balkonima je nezakonito

Ustavni sud RS u rešenju donesenom 25. novembra 2020. godine smatra da zabranom vidljivog sušenja veša, nije došlo do povrede prava etažnih vlasnika.

Ustavni sud RS nije prihvatio inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama u opštini Milići, kojom se osporava sušenje veša na terasama i balkonima.

Apelant Todor Bošković iz Milića pokrenuo je postupak ocenjivanja ustavnosti Člana 10. Odluke o kućnom redu kojom se ne dozvoljava sušenje veša na otvorenim delovima zgrada "koji su vidljivi sa ulice, ili druge javne površine, preko nivoa balkona, terase ili lođe. .."

Dodaje se da je taj član u suprotnosti sa Zakonom o stvarnim pravima, ali i u suprotnosti sa članom 108. Ustava RS.

Navodi se da je propisanim povređeno pravo na mirno uživanje imovine koje je garantovano članom 1, Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Dok, apelanti, građani smatraju da imaju pravo da suše veš na balkonima iznad ograde u vlastitim stanovima, Ustavni sud je odlučio drugačije:

"Sud je odlučio da osporena odredba člana 10. Odluke, nije u nesaglasnoti sa ovim zakonima. Prilikom ove ocene, Sud je ima u vidu da je jedinica lokalne samouprave, Skupština opštine Milići, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi bila ovlaštena da svojim aktom propiše pravila u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na području Milića."

Ustavni sud RS u rešenju donesenom 25. novembra 2020. godine smatra da zabranom vidljivog sušenja veša, nije došlo do povrede prava etažnih vlasnika. Navode da kultura urbanog stanovanja mora biti određena pravilma ponašanja, koja zahtevajju i određena ograničenja.

Kako je stvar konačna, Milićani, ali i drugi građani, tako štrik mogu da koriste jedino nezakonito. Osim, ako on nije postavljen ispod nivoa balkonske ograde, što bi tada bilo u skladu sa normama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti