Marija Dimitrijević: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

15.12.2020. 09:41 / Izvor: Akta.ba
Marija Dimitrijević: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

Kriza uzrokovana pandemijom definitivno nije zaobišla ni našu kompaniju DWELT.

Uoči dočeka Nove godine, na izmaku "stare", obično sumiramo rezultate i izvlačimo određene zaključke za narednu godinu. Podsjećamo se lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka koji su obilježili prethodnih 365 dana.

Pandemija coronavirusa, gotovo sve nas je zaustavila u novim planovima, idejama, na putu ka boljem i većem.


U duhu ispraćaja ove "pandemijske" godine, u nastavku pročitajte osvrt godine Marije Dimitrijević, Head of Global Sales & Marketing u kompaniji DWELT. 

 

1. Kakva je situacija u Vašoj kompaniji?  Koliko je corona-kriza uticala na poslovanje?

Kriza uzrokovana pandemijom definitivno nije zaobišla ni našu kompaniju DWELT. Najveći uticaj krize osjetili smo po tome što smo bili spriječeni da putujemo, razvijamo međunarodno tržište kao i to da prisustvujemo konferencijama i sajmovima u svijetu energetike koji su izuzetno važni za naše poslovanje. Uprkos tome, izvukli smo apsolutni maksimum od svih web platformi koje su se razvile za sektor energetike za kratko vrijeme. Upravo putem Zoom platforme smo objavili “Series A” rundu finansiranja na Ecosummit-u Berlin, koji je najveći događaj energetskog sektora u Evropi. Kao rezultat našeg nastupa i uprkos drugačijim okolnostima, uspješno smo stupili u kontakt sa investitorima u online verziji. U konačnici DWELT je iskoristio prednost toga što smo manja i fleksibilnija organizacija te smo se lakše prilagodili novonastalim okolnostima u vrijeme pandemije.

2. Po čemu ćete još pamtiti 2020. godinu?

Ovu godinu ćemo pamtiti i po dobrim stvarima. Na samom početku pandemije, rad cijele kompanije od kuće je bio uspješan i projekti su se nesmetano odvijali u planiranom pravcu. To nam je pokazalo koliko smo izgradili jaku organizacionu kulturu i povjerenje. Takođe, zaposlili smo nove radne kolege i proširili kancelariju. Najbitnije, uspješno smo lansirali i pustili u produkciju nekoliko novih velikih klijenata.

3. Kakvu prognozu imate za post-coronsko vrijeme?

Smatramo da će definitivno doći do perioda velikog ekonomskog rasta i da svaka kompanija treba da se pozicionira za taj rast i da bude dio toga. Kada će to biti, to niko ne može da zna i predvidi. Međutim, veliko broj biznisa nikada neće biti isti. Došlo je do toga da zaposlenici rade od kuće, da se sastanci odvijaju online i da ćemo biti sve više vezani za naše laptope i računare. Što se tiče upravo sastanaka, mislimo da će se desiti velika revolucija. Razvoj novih komunikacionih platformi će biti rapidan i sa vremenom nastaće neki bolji i moćniji Zoom.

4. Planovi za 2021. godinu?

DWELT-ov plan je da svakako nastavimo sa svim započetim u 2020. godini što smo morali da stavimo na pauzu. Ono što smatramo vrlo važnim je da pratimo slijed događanja i da se pravovremeno prilagođavamo. Barem nas je tome ova godina posebno naučila. Da jačamo našu otpornost na promjenu i samim tim rezilijentnost naše kompanije.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti