Kompanija DWELT otvara razvojni centar u Sarajevu i postaje prvi bh. "unicorn"

14.10.2022. 11:19 / Izvor: Akta.ba
dwelt

Kompanija DWELT iz Banjaluke otvara razvojni centar u Sarajevu u kojem planira zaposliti 30 IT stručnjaka za razvoj vlastitog proizvoda namjenjenog za globalna tržišta.

DWELT otvara razvojni centar u Sarajevu u kojem planira zaposliti 30 IT stručnjaka za razvoj vlastitog proizvoda namijenjenog za globalna tržišta.

IT startup DWELT razvija i unapređuje svoj jedinstven tehnološki proizvod, softversku platformu za energetski sektor. Platforma ima za cilj podržati digitalnu transformaciju energetskog sektora koristeći moderan, fleksibilan i inovativan pristup potaknut najnovijim naučnim trendovima.

"Da bi zadržali kvalitet razvoja, tokom velikog rasta, potrebno je da otvorimo još jedan razvojni centar, gdje se Sarajevo čini kao logičan nastavak banjalučke priče", rekao je osnivač DWELT-a Stefan Krneta. Ovaj potez, dodaje on, omogućava nam proširenje vlastitog tima kvalifikovanih profesionalaca u domenu energetike u istoj zemlji, u drugom gradu. DWELT trenutno broji 33 razvojna inženjera i četvoro zaposlenih u biznis domenu. Uskoro će pustiti pilot projekat u Indiji a počeli su i razvoj dodatnog modula za projekat u Egiptu.

"Ne isključujemo mogućnost da postanemo prvi BiH ’unicorn’. Trenutno vodimo pregovore o prvoj rundi investicije koja će vjerovatno biti najveća tog tipa u našoj zemlju i nadamo se ostaviti trag na razvoj lokalne tehnološke i startup zajednice”, rekao je Stefan Krneta.

stefan krneta

Osnivač DWELT-a smatra da u BiH nemamo primjera kreiranja kompanije od nule, tj. visokotehnološkog startup-a fokusiranog na razvoj jednog proizvoda za jedan sektor, a koji je globalno priznat i prepoznat.

"U DWELT-u, s obzirom da smo product-oriented startup a ne outsourcing, zaposleni su u dodiru sa svim fazama razvoja proizvoda, gdje mogu iz prve ruke da uče kako brzo i kvalitetno lansirati proizvod, kako ga skalirati i učiniti održivim za dalji razvoj poslovanja. Našim zaposlenima nudimo fleksibilnost u radu, ali uzimajući u obzir da smo kompanija koja ima svoj proizvod i kreiramo bazu znanja unutar kompanije, vjerujemo u moć interakcije licem u lice kao i građenje timske atmosfere, te nam je svima od značaja da zaposleni provedu određeno vrijeme u kancelariji gdje će zajednički savladati izazove i razviti čvršće odnose unutar organizacije", rekao je Krneta.

Svake godine su prisutni na Enlit-u, najvećem sajmu energetike, Ecosummit-u u Berlinu koja je najbolja konferencija za "smart green" startup-ove, kao i na E-World sajmu u Esenu, koji je najbitniji događaj za sektor energetike u Njemačkoj.

Pogledajte video uspješne 2021. godine:

 

Podsjećaju, DWELT je prošle godine osvojio nekoliko nagrada: najboji startup u CEE regionu na Podim-u u Sloveniji, prvo mjesto za preduzetničku izvrsnost na Deloitte PowerUp programu, 2. mjesto na Vestbee CEE Startup Challenge-u, jedan od najboljih evropskih startup-ova u "green energy" oblasti.

DWELT trenutno zapošljava Frontend i Backend developere. Za prijave, pošaljite CV na career@dwelt.net.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti