Zbog ptičije gripe zabranjen uvoz pošiljki iz dijelova devet država EU

21.12.2020. 12:10 / Izvor: Akta.ba
Zbog ptičije gripe zabranjen uvoz pošiljki iz dijelova devet država EU

U Bosni i Hercegovini nije registrovan nijedan slučaj ptičjeg gripa, ali je zabranjen uvoz nekoliko pošiljki iz dijelova devet država Evropske unije.

U Bosni i Hercegovini nije registrovan nijedan slučaj ptičjeg gripa, ali je zabranjen uvoz nekoliko pošiljki iz dijelova devet država Evropske unije.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH kažu da su, radi sprečavanja unosa u BiH influence ptica, zabranili uvoz i prevoz sljedećih vrsta pošiljki: jednodnevne peradi; rasplodnih i konzumnih jaja; sjemena peradi, bezgrebenki i pernate divljači; svježeg i smrznutog mesa peradi, bezgrebenki i pernate divljači; proizvoda od mesa peradi, bezgrebenki i pernate divljači; proizvoda životinjskog porijekla (od ptica) namijenjenih ishrani životinja, za industrijsku upotrebu ili u poljoprivredi, te netretiranih lovačkih trofeja od bilo kojih ptica i netretirano perje ili dijelovi perja.

Ove vrste pošiljki su zabranjenje ako su prijeklom iz određenih dijelova Belgije, Danske, Francuske, Holandije, Njemačke, Poljske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva, te iz županije Koprivičko-Križevačke u Hrvatskoj.

U Kancelariji za veterinarstvo BiH kažu da su sve mjere izrečene u skladu sa standardima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

"Svake godine u saradnji sa nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta provodimo nadzor nad prisustvom influence ptica svake godine, kako kod divljih tako i kod domaćih ptica i taj nadzor je usmjeren na područja u blizini mora, jezera i vodenih tokova jer su glavni prenosnici ove bolesti ptice selice", objašnjavaju u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Posljednji slučaj influence ptica u BiH zabilježen je 2017. godine.

"Samo određeni podtipovi virusa influence ptica se mogu prenijeti sa životinja na ljude. Imajući u vidu da u Evropi trenutno cirkuliše podtip virusa H5N8, mala je vjerovatnoća da se može prenijeti na ljude. Međutim, visoko je patogen za perad i divlje ptice", dodaju u Kancelariji za veterinarstvo BiH, izvještava srpskainfo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti