Sporni otpad iz Italije narednih dana će biti odvezen iz Drvara

24.12.2020. 13:27 / Izvor: SRNA
Sporni otpad iz Italije narednih dana će biti odvezen iz Drvara

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić izjavila je kako očekuje da će nelegalno deponovani tekstilni otpad iz Italije narednih dana biti uklonjen sa područja opštine Drvar nakon šest mjeseci administrativne borbe.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić izjavila je kako očekuje da će nelegalno deponovani tekstilni otpad iz Italije narednih dana biti uklonjen sa područja opštine Drvar nakon šest mjeseci administrativne borbe.

"Pravda je spora, ali dostižna. Nakon šest mjeseci administrativne borbe opština Drvar postigla je da se realizuje prvi zahtjev, a to je da se nelegalno deponovanih 300 tona otpada odveze iz naše opštine", istakla je Runić.

Ona je dodala da će opština Drvar nastaviti tražiti od nadležnog tužilaštva da budu pronađene i kažnjene osobe odgovorne za štetu koju je opština Drvar pretrpila.

"Šteta je ogromna, u doba pandemije nama je uvezen otpad iz najzaraženijih područja, otežana nam je ionako teška ekonomska situacija, građani su bili uznemireni, a ekološki čista sredina je postala zagađena", naglasila je Runić.

Ona je navela da je mjesecima lično trpila lažne i neosnovane optužbe.

"Istrajaćemo u ovoj borbi do kraja dok god se ne pronađu odgovorni i dok se opštini Drvar ne namiri šteta. Kantonalno ministarstvo do danas nije poništilo nezakonito izdato rješenje, sud do danas nije ispravio netačnu adresu iz registracije firme iako smo u zakonskom roku podnijeli žalbu", dodala je Runić, te najavila tužbe prema licima i institucijama odgovornim za, kako je rekla, agoniju građana Drvara.

Iz Federalnog urbanističko-ekološkog inspektorata je potvrđeno da će otpad iz Drvara biti odvezen narednih dana, te da je u toku faza potpisivanja ugovora o realizaciji projekta odvoza otpada.

Podsjetimo, preduzeće "Krom reciklaža" iz Drvara uvezlo je, početkom jula, u BiH ukupno 294.574 kilograma tekstilnog otpada u vrijednosti od 16.125 KM.

U Drvaru je u krugu nekadašnje firme "Grmeč" nelegalno deponovano oko 300 tona tog otpada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti