Mothershand: Kako su baka, majka i unuka napravile brend koji je stigao do Hong Konga

25.12.2020. 15:49 / Izvor: Akta.ba

Zakira je plela od svojih ranih godina i njene radove su naručivale žene kako sa naših prostora, tako i iz inostranstva. Najljepše uspomene veže za džempere koje je plela za Olimpijadu.

Art terapija pletenjem pokazala se uspješnom dugi niz godina kod dvije članice tima Mothershands (Majčine ruke).

Brend koji je jako brzo osvojio srca svih ljubitelja kvalitetne vune, mekoće i topline.

 

Njih dvije, Zakira (83) i Mubera (64) su dugi niz godina vezane isključivo za kuću, ali pletenje je oduvijek bio sastavni dio dnevne rutine. Zakira je plela od svojih ranih godina i njene radove su naručivale žene kako sa naših prostora, tako i iz inostranstva. Najljepše uspomene veže za džempere koje je plela za Olimpijadu. Treći član, Lejla (41), unuka i kćerka, oživjela je priču o Mothershands brendu.

 

Ovim projektom uspješno, već zadnje 2 godine, donosi radost, život i osjećaj korisnosti u njihov dom.

Čak se i sama odlučila ohrabriti i uzeti igle i ruke. Njih tri, tri generacije prave kreacije od pletenine, kombinirajući tradicionalno sa modernim.

O ovom brendu razgovarali smo s unukom Lejlom Tabak Šiljak koja se u ovu priču uključila kako bi svojoj majci, koja je 90-postotni invalid, pomogla da ostvari svoje snove.

Ovo je priča o hrabrosti, strpljenju i neposustajanju do posljednjeg trena.

 

Kako kaže, nakon pola godine ispitivanja tržišta i kreiranja brenda uspjele su registrovati obrt pod nazivom STZ "LeMu" Vogošća.

Nisu naišle na logističku podršku institucija, udruženja, te su se na ovaj korak, iako pored ogromne administracije, odlučile kako bi njihov rad bio u skladu sa Zakonom.

" Reakcije kupaca, pratilaca su premašile sva naša očekivanja. Finansijska korist, koja je skromna obzirom na cijenu sirovine i stanje u zemlji, je na drugom mjestu. Na prvom mjestu su komentari i riječi podrške koje svakodnevno primamo u velikom broju i to je ono što ovu priču čini posebnom. Povezujemo se sa kupcima i njihovim komentarima. Oni su sada sastavni dio naših života", kaže nam Lejla. 

 

Mothershand proizvodi su obišli cijeli svijet, od Bosne preko Londona, Milana, pa čak do Hong Konga.

" Ali i dalje najradije pletemo za naše tržište. Ako se ukaže prilika, vjerujem da ćemo je uspjeti iskoristiti", istakla je Lejla. 

Pogledajte njihove radove na Mothershand stranici 

B.K. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti