Univerzitetima iz BiH omogućen pristup evropskim istraživačkim infrastrukturama

29.12.2020. 07:35 / Izvor: Akta.ba
Univerzitetima iz BiH omogućen pristup evropskim istraživačkim infrastrukturama

Osiguranje održive istraživačke infrastrukture osnovni je preduslov da istraživačka zajednica provodi visokokvalitetna istraživanja.

Osiguranje održive istraživačke infrastrukture osnovni je preduslov da istraživačka zajednica provodi visokokvalitetna istraživanja. 

Nakon što je Centar za evaluacije i društvena istraživanja (CREDI) razvio prvu infrastrukturu za društvena istraživanja u BiH, te uspostavio saradnju sa dvije EU mreže istraživačkih infrastruktura (ERIC), pristup istraživačkim infrastrukturama u EU omogućen je i istraživačima iz oblasti društvenih nauka iz BiH, saopćeno je iz CREDI-a.

Na ovaj način je univerzitetima iz BiH, kao posljednjima u regiji, konačno omogućen direktan pristup evropskim istraživačkim infrastrukturama i svim resursima i mogućnostima saradnje s EU istraživačkim institucijama na istraživanjima u području društvenih nauka.

"Tako će istraživači iz BiH moći dati veći doprinos u osiguranju kvalitetnih podataka i analiza koje će doprinijeti boljem odgovoru vlada i društva u cjelini na sve zahtjevnije društvene izazove kreiranjem relevantnih i efektivnih politika. Također, korištenje CREDI infrastrukture, te resursa i prilika koje nude Evropske istraživačke infrastrukture, omogućiti će i dalje jačanje istraživačkih kapaciteta u BiH kroz konkretne obuke i praktičan rad", navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, saradnja između univerziteta u BiH i pristup Evropskim infrastrukturama je uspostavljena kroz dvije mreže BiH istraživačkih institucija kojima su se pridružili svi vodeći univerziteti u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o Mreži Arhiva podataka iz društvenih nauka u Bosni i Hercegovini (DASS-BiH) i Mreži Evropskog društvenog istraživanja u Bosni i Hercegovini (ESS-BiH).

Objema mrežama koordinira CREDI centar, a obje nacionalne mreže za BiH naslonjene su na Evropske mreže istraživača u svojim oblastima.

"Mreža istraživača DASS-BiH član je Evropskog konzorcija arhiva podataka iz društvenih nauka (CESSDA – ERIC), dok je Mreža istraživača ESS-BiH član istoimene Evropske mreže istraživača ESS-a (ESS-ERIC). Članovi mreža su: (abecednim redom) Internacional Burch University, Panevropski univerzitet Apeiron, Sveučilište Hercegovina, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište/Univerzitet Vitez, Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru, Univerzitet u Banja Luci, Univerzitet u Bihaću, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Univerzitet u Zenici, te Univerzitetski koledž 'CEPS' Kiseljak. Trenutno je još nekoliko univerziteta u procesu priključenja mrežama", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti