Zvezdana Žujo: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

30.12.2020. 09:10 / Izvor: Akta.ba
Zvezdana Žujo: Po čemu ćemo pamtiti 2020. godinu

U duhu ispraćaja ove "pandemijske" godine, u nastavku pročitajte osvrt godine Zvezdane Žujo, direktorice kompanije Communis iz Sarajeva.

Uoči dočeka Nove godine, na izmaku "stare", obično sumiramo rezultate i izvlačimo određene zaključke za narednu godinu. Podsjećamo se lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka koji su obilježili prethodnih 365 dana.

Pandemija coronavirusa, gotovo sve nas je zaustavila u novim planovima, idejama, na putu ka boljem i većem.

U duhu ispraćaja ove "pandemijske" godine, u nastavku pročitajte osvrt godine Zvezdane Žujo, direktorice kompanije Communis iz Sarajeva.

Po čemu ćete pamtiti 2020. godinu?

- Naprosto je nemoguće pričati o 2020. godini, a da ne pomenemo pandemiju, koja je u naše poslovne i privatne sfere života unela nepredvidivost i neizvesnost, promenila dotadašnji način funkcionisanja, organizaciju poslovanja, uvela dodatnu brzinu pri donošenju odluka. Gledajući sa ovim odmakom od vremena, a opet kao večiti optimista, smatram da nas je ipak mnogo čemu naučila, pokazala da se sve može, a i ne mora, da je sve moguće pa čak i ono što nam se ranije činilo nemogućim, da smo "mali" i da u svemu trebamo imati i "vere i mere".

Kakva je situacija u kompaniji Communis? Koliko je corona-kriza uticala na poslovanje?

- Obzirom da je većina kolega preko 10 godina u agenciji, najbitnije je bilo da sačuvamo postojeći tim u obimu od pre početka pandemije Covid-19. U tome smo uspeli, to nam je najvrednija investicija tokom 2020. godine. Zadržali smo i sve postojeće klijente, reagovali proaktivno, radili kao da nam je prvi radni dan u životu.

Logičan sled svetskih trendova, padovi i usponi su se odrazili i na naše tržište, a i na poslovanje agencije, pa tako beležimo značajan pad prometa koji je trajao negde do jula, a zatim je krenuo uspon i vraćanje na nivo prethodne godine. U poslednjih par meseci dobili smo nove  klijente, pobedili na nekoliko tendera na koje smo aplicirali, pa ćemo Novu 2021. godinu ipak dočekati sa osmehom na licu.

Kakvu prognozu imate za post-coronsko vrijeme?

- Iako puni optimizma, trudimo se da budemo nadasve racionalni i nadamo se da će naredna godina doneti oporavak, da će privredna dešavanja krenuti u pozitivnom smeru. Najvažnije je da nastavimo ovim tempom i sada već naviknuti na "new normal", mislim da možemo ostvariti sve zadate ciljeve. Ništa se ne dešava preko noći, pa se trebamo naoružati strpljenjem i dobrom voljom.

Planovi za 2021. godinu?

- Plan za 2021. godinu smo napravili u septembru, potrudit ćemo se da ga ispunimo, ali isto tako se nećemo deranžirati ukoliko bude opet nekih izazova, kao što je bio slučaj sa ostvarenjem ciljeva u ovoj godini. Dovoljno smo iskusni a nismo ni tako veliki da ne možemo brzo promeniti fokuse, odgovarati na nova dešavanja nekim novim rešenjima, donositi odluke u najkraćem mogućem roku. Najvažnije je sačuvati zdravlje, a sve drugo se može nadoknaditi dobrom organizacijom i vrednim radom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti