Općina Trnovo isplatila novčane podsticaje za animalnu i biljnju proizvodnju

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Trnovo isplatila novčane podsticaje za animalnu i biljnju proizvodnju

Za realizaciju poljoprivrednih podsticaja Općina Trnovo prema ovom Javnom pozivu izdvojila je 144.675,00 KM.

05.01.2021. 15:14 / Izvor: Akta.ba

Općina Trnovo je 31.08.2020. godine objavila Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na novčane podsticaje za tekuću poljoprivrednu proizvodnju. Predmet Javnog poziva bili su – direktni novčani podsticaji za animalnu i biljnju proizvodnju, te vođenje matičnog knjigovodstva-uzgojno selekcijski rad (ovčarstvo i govedarstvo).

Pravo prijave imala su – fizička i pravna lica koja imaju prebivalište na području Općine Trnovo i lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom u Općini Trnovo RS, a imaju mjesto prebivališta u Općini Trnovo FBiH.

Mogli su se prijaviti oni koji uzgajaju goveda i ovce, oni koji imaju pčelinjake, oni koji imaju zasijane površine pod krompirom, grahom i lukom, kao i oni koji posjeduju zasade jagodičastog voća. Pravo na treći vid podsticaja imali su oni poljoprivredni proizvođači koji imaju potpisan Memorandum o saradnji sa Federalnim zavodom za poljoprivredu, a bave se ovčarstvom/govedarstvom za vođenje matičnog knjigovodstva.

Nakon podnošenja prijava i okončanja Javnog poziva imenovana je komisija za provođenje postupka dodjele novčanih podsticaja, koja je obišla sve aplikante. Komisija je izvršila uvid na terenu i utvrdila činjenično stanje, te konstatovala da prijavljena lica posjeduju prijavljenu stoku i zasade.

Novčane podsticaje za animalnu proizvodnju ostvarilo je 93 lica, za biljnju 33 lica, te za vođenje matičnog knjigovodstva – uzgojno selekcijski rad pravo je ostvarilo 9 lica.

Za realizaciju  poljoprivrednih podsticaja Općina Trnovo prema ovom Javnom pozivu izdvojila je 144.675,00 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti