Počelo čišćenje plutajućeg otpada na rijeci Drini

06.01.2021. 09:32 / Izvor: SRNA
Počelo čišćenje plutajućeg otpada na rijeci Drini

"Elektroprivreda Srbije" će narednih dana zajedno s Hidroelektranom "Višegrad" raditi na uklanjanju otpada koji bi mogao ugroziti rad višegradske hidroelektrane.

"Elektroprivreda Srbije" će narednih dana zajedno s Hidroelektranom "Višegrad" raditi na uklanjanju otpada koji bi mogao ugroziti rad višegradske hidroelektrane, rekao je direktor kompanije "Hidroelektrane na Drini" Nedeljko Perišić.

Naveo je da je počelo čišćenje plutajućeg otpada na rijeci Drini te da su u rješavanju ovog problema angažirane mehanizacija i radna snaga.

"Na sastanku održanom danas u Bajinoj Bašti potpisan je sporazum između Elektroprivrede Srbije, ogranka hidroelektrane Drina-Lim, i izvođača koji će biti predstavljen za nekoliko dana kako bi se sanirao problem otpada na Drini", rekao je Perišić novinarima.

Dodao je da otpad dolazi u sve pritoke Drine i da se na ovoj rijeci nalazi velik broj divljih odlagališta otpada.

"Sve divlje odlagališta otpada treba mapirati uzvodno uz Drinu i njene pritoke. To je zadaća svih ministarstava u tri države. S većim dotokom rijeke Drine dotok smeća je također veći", rekao je Perišić.

Istaknuo je da je u kontaktu s ministricom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Stašom Košarac i da su 11. januara u Sarajevu dogovorili sastanak na kojem će se razgovarati o ovom pitanju. .

Perišić je spomenuo kako je tijekom dana izneseno oko 100 kubika smeća koje će se odvoziti na gradsku deponiju.

Prekidanjem gornjeg lanca Hidroelektrane "Višegrad" oko 3000 do 4000 kubika otpada stiglo je do krune brane Hidroelektrane, što je ugrozilo proizvodnju električne energije.

Specijalizirani tim Hidroelektrane "Višegrad" godišnje od Drine uklanja 6000 do 8000 kubika plutajućeg otpada.

Fotografija: Armin Durgut

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti