Brčko nabavlja specijalne frižidere za čuvanje vakcina protiv korone

13.01.2021. 15:18 / Izvor: Akta.ba
Brčko nabavlja specijalne frižidere za čuvanje vakcina protiv korone

I dok Bosna I Hercegovina čeka plan vakcinancije i dolazak prvih vakcina protiv koronavirusa, pojedine institucije već se pripremaju za tzv. hladni lanac.

I dok Bosna i Hercegovina čeka plan vakcinancije i dolazak prvih vakcina protiv koronavirusa, pojedine institucije već se pripremaju za tzv. hladni lanac, distribuciju vakcina do mjesta skladištenja gdje će se čuvati u specijalni frižiderima na -70 stepeni celzija.

Vlada Brčko Distrikta objavila je danas javnu nabavku za nabavku jednog frižidera za čuvanje vakcina na - 70 celzija za potrebe Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, pododjeljenja za javno zdravstvo, saznaje Akta.ba.

Za ovu nabavku Vlada će izdvojiti više od 30.000 KM.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, frižider treba da bude zapremine 360 litara, kapacitet zamrzivača treba da podržava čuvanje minimum 12.000 bočica vakcina ili minimum 60.000 doza vakcina.

Vanjski okvir treba da bude od visoko impaktnog hladno valjanog čelika otpornog na grebanje i vrlo nisku temperaturu unutar zamrzivača. Reza na vratima da omogućava otvaranje i zatvaranje jednom rukom, a ručka na vratima da ima mogućnost zaključavanja.

Otvaranje vrata mora biti pod uglom od 180 stepeni radi lakšeg pristupa vakcinama, dok prazan frižider se ne smije pregrijati iznad -50°C tokom greške u napajanju ili prekida struje pri sobnoj temperaturi od +25°C minimum 120 minuta, neke su od navedenih karakteristika.

Rok za prijem ponuda je 29.01.2021. godine.

Inače, Pfizerova vakcina je najkompleksnija jer se čuva na -70 stepeni Celzija i BiH u ovom trenutku nema hladni lanac za -70 stepeni. Hladni lanac znači nabavljanje frižidera u raznim krajevima BiH gdje bi vakcine bile raspoređene. Druga varijanta je Modernina vakcina i ona se može čuvati na -25 stepeni, tako da Brčko nabavlja i jedan zamrzivač za čuvanje vakcine na ovoj temperaturi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti