Tuzlanski kanton finansijski neizvjesnu 2020. završava u suficitu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tuzlanski kanton finansijski neizvjesnu 2020. završava u suficitu

Finansijski neizvjesnu 2020. godinu Tuzlanski kanton će okončati sa tekućim suficitom u iznosu od 1 do 2 miliona KM

14.01.2021. 14:10 / Izvor: Akta.ba

I pored izuzetno teških i složenih okolnosti uzrokovanih pandemijom korona virusa, Tuzlanski kanton će, prema procjenama ministra finansija TK Suada Mustajbašića, finansijski neizvjesnu 2020. godinu okončati sa tekućim suficitom u iznosu od 1 do 2 miliona KM. Dodajući ovaj rezultat na dosadašnje aktivnosti Vlade, budžet Tuzlanskog kantona će u 2020.godini, prema riječima ministra Mustajbašića, prijeći iz desetogodišnjeg akumuliranog deficita u akumulirani suficit u iznosu od oko 25 miliona KM.

"Ovaj iznos od oko 25 miliona KM knjigovodstvenog akumuliranog suficita je historijski finansijski rezultat Tuzlanskom kantonu. To znači da se iz 2020. godine prenosi značajan dio budžetskih sredstava koje smo sačuvali i prenijeli u 2021.godinu, a ako tome dodamo još 19 miliona KM podsticaja kojeg smo dobili sa federalnog nivoa, onda možemo reći da Tuzlanski kanton spremno dočekuje izazove koji će se pred Tuzlanski kantona i Vladu Tuzlanskog kantona staviti tokom, kako najavljuju neizvjesne 2021. godine", kazao je ministar Mustajbašić.

Ostvareni tekući suficit, posebnu težinu ima ako se pogledaju i do sada najveće podsticajne mjere koje je za privredna društva pogođena pandemijom uz kantonalnog budžeta osigurala Vlada Tuzlanskog kantona. Podsjećamo, za subvencije i podsticaje privrednim subjektima ove godine Vlada Tuzlanskog kantona je putem različitih resorno nadležnih ministarstava plasirala oko 11 miliona KM, dodatnih 7,5 miliona KM poticaja za poljoprivrednu proizvodnju, kao i 6 miliona KM za isplate egzistencijalnih boračkih naknada borcima mlađim od 57 godina. 

Ministar Mustajbašić dodaje da je preostali dio akumuliranog suficita postignut finansijskim mehanizmima, čime je oslobođen značajan iznos finansijskih sredstava za tekuće korištenje.

Analizirajući prethodne godine, Tuzlanski kanton je od 2011.godine, pogođen svjetskom recesijom počeo bilježiti negativne finansijske rezultate, koji su svoj maksimum dosegli 2013. godine, kada je deficit kantona iznosio 99 miliona KM. Od 2013. godine, deficit se počeo smanjivati da bi 2014. godine iznosio 93,3 miliona KM, 2015. godine 60 miliona KM, 2016. 55 miliona KM, 2017. 46 miliona KM, 2018. 25,2 miliona KM da bi 2019. godine deficit akumulirani deficit iznosio oko 1,8 miliona KM. 

"Tokom 2020. godine, kada su svi ekonomisti predviđali krah finansijskog sistema, prvenstveno sektora javnih finansija, domaćinskim odnosom, uz povećanje primanja svim budžetskim korisnicima za oko 6,5%, značajne finansijske mjere usmjerene ka ublažavanju posljedica pandemije korona virusa, Vlada Tuzlanskog kantona je ostvarila historijski značajan pozitivan finansijski rezultat u Tuzlanskom kantonu", zaključio je danas ministar Mustajbašić.

Uz sve navedeno treba istaknuti i da je Vlada Tuzlanskog kantona tokom 2020. godine izmirila i sve obaveze koje je transakcijski račun imao prema podračunima koji su namijenjeni za namjenska sredstva, a koja su u prethodnim periodima pozajmljena za održanje likvidnosti budžeta TK. Radi se o oko ukupno 12,6 miliona KM, koje je Vlada vratila tokom 2019. i 2020. godine, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti