U Banjaluci otvoreno prvo “pametno autobusko stajalište”

19.01.2021. 12:48 / Izvor: Akta.ba
U Banjaluci otvoreno prvo “pametno autobusko stajalište”

Opremljeno je punjačem za mobilne uređaje, bežičnim internetom (WiFi), displejom na kojem će, u realnom vremenu, biti prikazano vrijeme dolaska autobusa na stajalište.

Banjaluka je jučer, na lokaciji kod Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ u Trapistima, dobila prvo „pametno autobusko stajalište“ i prvo je ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Prvo “pametno autobusko stajalište” opremljeno je punjačem za mobilne uređaje, bežičnim internetom (WiFi), displejom na kojem će, u realnom vremenu, biti prikazano vrijeme dolaska autobusa na stajalište, zatim servisne informacije kao što su temperatura, vlažnost i zagađenost zraka, količina UV zračenja i slično. Takođe, na stajalištu je instalirana i nadzorna kamera.

Stajalište je predato na upotrebu građanima Banjaluke, a ovom činu je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je naglasio da će Banjaluka u mnogim segmentima nastojati da bude prva u regionu, odnosno, korak ispred vremena.

Prema riječima Stanivukovića izgradnja prvog “pametnog autobuskog stajališta” je odličan uvod u ono što će Grad činiti u oblasti javnog prevoza. On je istakao da je plan Grada da se u toku ove godine realizuju 32 slična projekta na teritoriji grada i da sve bude završeno tokom ljeta.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je da je ovo očit primjer razvoja Banjaluke u svakom njegovom segmentu, a razvoj inovativnih tehnologija je izuzetno važan i dodao da se nada da će nastaviti u ovom pravcu.

Direktor Gradske razvojne agencije, Mario Milanović, naveo je da je Gradska razvojna agencija konceptualno razvila ovaj projekat i predala ga Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i UNDP-u na finansiranje.

Izvođač radova je preduzeće "Telemaks" iz Banjaluke koje je, u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, uradilo projekat ‘pametnog stajališta'”, naveo je on.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir, istakao je da je ovo samo jedan od deset projekata koji je odobren u prvom javnom pozivu za inovativne ideje koje bi tehnologiju trebalo da približe ljudima, navodeći da je za ovaj projekat izdvojeno 50.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti