Privremena obustava izvoza kruške iz BiH u Rusiju

26.01.2021. 08:00 / Izvor: Akta.ba
Privremena obustava izvoza kruške iz BiH u Rusiju

Federalna služba za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije objavila je informaciju o privremenoj obustavi izvoza kruške iz bh. entiteta Republike Srpske u Rusiju.

Federalna služba za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije objavila je informaciju o privremenoj obustavi izvoza kruške iz bh. entiteta Republike Srpske u Rusiju.

Povodom ove još nezvanične informacije koja je objavljena na sajtu ruske službe, danas je u resornom ministarstvu održan sastanak ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića, direktora Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH Gorana Perkovića i  poljoprivrednog inspektora Dragana Mataruge.

Na sastanku je zaključeno da su nadležne institucije spremne da preduzmu sve potrebne mjere s ciljem maksimalne predostrožnosti kako bi se odgovorilo svim zahtjevima i omogućilo domaćim proizvođačima nesmetan izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusku Federaciju, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U saopštenju se ističe da Republika Srpska u potpunosti razumije i podržava mjere fitosanitarne inspekcije Ruske Federacije kojima se štiti domaća poljoprivredna proizvodnja i domaće tržište.

"Spremni smo da odgovorimo na sva pitanja i da dostavimo sve podatke kojima raspolažemo kako bi se novonastala situacija analizirala i prevazišla u što kraćem roku", istakli su u resornom ministarstvu.

Sastanku su trebali prisustvovati i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u BiH, koji su zbog novonastalih okolnosti i nedostatka zvanične informacije i potvrde o privremenoj obustavi izvoza kruške, otkazali svoje prisustvo.

Iz istog razloga otkazana je i za danas najavljena posjeta preduzeću "Agroimpeks nova" u Trebovljanima kod Gradiške.

U resornom ministarstvu podsjećaju da je u novembru prošle godine fitosanitarna inspekcija Ruske Federacije vratila tri pošiljke kruške u Republiku Srpsku, gdje je u pratećoj dokumentaciji navedeno da je u pošiljkama utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma uzročnika smeđe truleži /Monilinia fructicola /Winter/ Honey/.

Inspektorat Republike Srpske je preduzeo niz aktivnosti s ciljem obezbjeđivanja potpunog inspekcijskog nadzora nad vraćenim pošiljkama.

Dolaskom pošiljki na granični prelaz, fitosanitarni inspektori su zabranili stavljanje u promet i premještanje pošiljki koje su uskladištene u posebne komore u hladnjačama.

Izvršen je detaljan fitosanitarni pregled spornih pošiljki u prisustvu eksperata iz ove oblasti i predstavnika svih uključenih institucija, te uzorkovanje za laboratorijsku analizu.

Na osnovu izvještaja o rezultatima laboratorijskih analiza nije potvrđeno prisustvo smeđe truleži.

Zbog povrata navedenih pošiljki izdat je nalog za pojačan fitosanitarni nadzor prilikom izvoza pošiljki kruške za Rusku Federaciju, koji, osim redovnog fitosanitarnog pregleda, podrazumijeva i obavezno uzorkovanje plodova kruške s ciljem utvrđivanja prisustva uzročnika smeđe truleži iz otvorenih komora iz kojih se pripremaju pošiljke za izvoz u Rusiju, kao obavezne mjere prije izdavanja fitosanitarnog sertifikata.

Republika Srpska je u sezoni roda za 2020. godinu u Rusku Federaciju izvezla 229 pošiljki raznih vrsta voća, od čega je 167 pošiljki kruške i, izuzev tri sporne pošiljke, nije bilo slučajeva njihovog vraćanja.

Nakon vraćanja navedenih pošiljki u novembru, iz Republike Srpske u Rusku Federaciju izvezeno je još 80 pošiljki kruške.

U sezoni roda za 2019. godinu u Rusku Federaciju izvezeno je 529 pošiljki voća – jabuka, krušaka, bresaka i šljiva, od kojih nijedna nije vraćena, dodaje se u saopštenju resornog ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti