Objavljeni pobjednici inovacijskog izazova "Čisto da se zna"

28.01.2021. 11:51 / Izvor: Akta.ba
Objavljeni pobjednici inovacijskog izazova 'Čisto da se zna'

Nakon evaluacije pristiglih prijedloga, UNDP je izvršio odabir najboljih ideja za akciju u lokalnim zajednicama.

Potaknuti inovativno razmišljanje i lokalnu akciju protiv različitih uzroka problema otpada u Bosni i Hercegovini, bio je glavni cilj poziva UNDP-ovog Accelerator Lab a u Bosni i Hercegovini za zainteresovana naselja i civilno društvo za prijavu na Inovacijski izazov "Čisto da se zna".

Nakon evaluacije pristiglih prijedloga, UNDP je izvršio odabir najboljih ideja za akciju u lokalnim zajednicama, i to ne samo za uvođenje reciklaže, čišćenja i kompostiranja u naseljima, već i za podizanje svijesti o smanjenju otpada, promjeni načina života i razmišljanja o tome kako stvaramo, konzumiramo i odlažemo otpad.

Inicijative odabrane za realizaciju u narednih šest mjeseci su sljedeće:

1. MZ Kruševo Brdo, Kotor Varoš – Vrbanja ne treba naše smeće

Sve češće poplave i visoke vode u gradove donesu velike količine drvenog otpada. Ovaj otpad, pored onečišćenja obala rijeka, uzrokuje i velike štete na mostovima i putevima nizvodno. Mjesna zajednica Kruševo Brdo provodiće projekat čišćenja drvenog biootpada iz gornjeg toka rijeke Vrbanja i pritoke Kruševica. Čišćenjem ovog otpada smanjit će se gomilanje otpada u donjem toku rijeke, na kupalištima i kod mostova i ostvariti pretpostavka za razvoj turizma i očuvanje prirodnih i kulturnih vrijednosti ovog kraja.

2. Razvojna agencija Gradiška - Odigraj zeleno

Razvojna agencija Gradiška ponudiće građanima inovativnu mobilnu aplikaciju za odlaganje PET ambalaže. Partnerstvo sa predstavnicima javnog i civilnog sektora, te pokretanje korporativnog volontiranja i uvođenje elemenata igre olakšaće različitim ciljnim grupama da usvoje prihvatljive obrasce ponašanja o zaštiti životne sredine.

3. NVO fea, Sarajevo - Zelena Pionirska dolina

Kroz ovaj projekat Inicijative za šumarstvo i okoliš – fea u sarajevskom naselju Pionirska dolina bit će izgrađeno kompostište i organizovana aukcija korištenih predmeta, te tematski događaji i edukacije za susjedstvo.

4. NVO AREA, Banja Luka - Zeleni Lauš

Inicijativom Zeleni Lauš, kroz odvojeno sakupljanje EE otpada, kompostiranje bio-otpada i radionice ponovne upotrebe odbačenih materijala, grupa građana ovog naselja doprinijet će unapređenju sistema upravljanja otpadom i promjenama u ponašanju lokalne zajednice banjalučkog naselja Lauš

5. NVO 3P, Zenica - Naš otpad, naša obaveza

Projekat ima za cilj razvijanje svijesti o odgovornom postupanju sa otpadom kroz promociju, edukaciju i konkretne praktične radionice i eko-akcije u pet mjesnih zajednica u Zenici, te izradu inovativne web platforme za mapiranje divljih deponija na području grada Zenica.

"Ovakve inicijative će, nadamo se, biti inspiracije za buduće napore na postizanju društva bez otpada i doprinijeti provedbi Ciljeva održivog razvoja kroz djelovanje na nivou jedne manje zajednice. Rješenja ostvarena kroz Izazov koristiće se kao osnov budućih eksperimenata UNDP-ovog Accelerator Laba u ovom polju", navode iz UNDP-a

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti