Obrtnici u FBiH traže promjenu osnovice za obračun doprinosa za 2021.

01.02.2021. 14:13 / Izvor: Fena
Obrtnici u FBiH traže promjenu osnovice za obračun doprinosa za 2021.

Obrtnička komora Federacije BiH negoduje povodom povećavanja osnovice za obračun doprinosa obrtnicima.

Obrtnička komora Federacije BiH negoduje povodom povećavanja osnovice za obračun doprinosa obrtnicima. Obrtničke komore u Federaciji BiH, kako navode, godinama upozoravaju na “krajnje neravnopravan položaj obrtnika u odnosu na druge pravne subjekte”. 

"Povodom toga uputili smo lepezu dopisa nadležnim institucijama i tražili da se ovakav obračun promjeni, međutim, bez ikakvog odgovora. Na osnovu odredbe člana 20. stav 2. Zakona o doprinosima Federacije BiH propisano je da federalni ministar finansija do 31. decembra tekuće godine objavljuje za slijedeću kalendarsku godinu iznose osnovica za obračun doprinosa u mjesečnom iznosu, koje su propisane kao množenik prosječne plaće i koeficijenta iz člana 6. tačka 10. i člana 8. stav 2. ovog zakona", saopćeno je. 

Iz Obrtničke komore FBiH navode da su prije pojave pandemije COVID-19 tražili smanjivanja i drugačiji način obračuna doprinosa za obrtnike, jer ovakav način ne odražava stvarnu sliku te su njime obrtnici stavljeni u neravnopravan položaj sa ostalim pravnim subjektima u FBiH. 

Na temelju navedenih osnovica, kaže se dalje u saopćenju, sasvim je nesporno da je osnovica za obračun doprinosa koju plaćaju obrtnici u Federaciji BiH i bez pojave COVID-19 iznimno visoka, čak i u odnosu na zemlje u okruženju, jer ne odražava realno ostvareni prihod svakog pojedinačnog obrtnika. 

"Stoga, hitno od nositelja vlasti tražimo poništavanje navedenih osnovica za 2021. i njihovo usklađivanje sa realnim primanjima u obrtništvu. Na rast prosječne plaće u FBiH utječe najviše rast plaća državnih službenika, a njihov rast plaća povećava prosjek, što na kraju rezultira povećavanje osnovica za obračun doprinosa obrtnika. To je nedopustivo i svim pravnim sredstvima obrtništvo će se boriti protiv toga", rečeno je. 

Apeluju na nadležne da odmah pristupe promjeni osnovica za obračun doprinosa za 2021. i ističu da će u suprotnom biti isključivi krivci za masovna zatvaranja obrta i egzistenciju kako nositelja obrta, tako i zaposlenih u obrtu i njihovih porodica.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti