U KS ostaju na stazi sve epidemiološke mjere, nastava naredne sedmice

01.02.2021. 14:05 / Izvor: Fena
U KS ostaju na stazi sve epidemiološke mjere, nastava naredne sedmice

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić saopćio je da na snazi ostaju sve epidemiološke mjere.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić saopćio je da na snazi ostaju sve epidemiološke mjere, a pripremljeni su i akti kojima će informirati o odvijanju nastave u drugom polugodištu čiji je početak planiran za narednu sedmicu.

Po njegovim riječima, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS na današnjoj sjednici nije razmatrao proširenje mjera jer smatraju da je epidemiološka krivulja u blagom padu, ne pokazuje tendenciju rasta.

U vezi s početkom nastave u drugom polugodištu, na konferenciji za novinare istaknuo je i tzv. semafor u nastavi, kojeg je pripremio Zavod za javno zdravstvo KS. Prekopiran je od država Evropske unije, a prilagođen našim uvjetima. Tako se "decidno govori kad se koje od mjera smanjuju ili proširuju, u odnosu na broj novozaraženih virusom korona u Kantonu Sarajevo".

Član kantonalnog Kriznog štaba Ednan Drljević kazao je da je trenutna epidemiološka situacija kod nas "jedna od boljih u ovom dijelu Evrope".

"Odlučili smo da bude što više direktne, nastave u učionicama, a što manje online nastave. Sve to da bi učenici bili u što povoljnijem položaju, s obzirom na epidemiološku situaciju. Stoga smo se odlučili za testiranje nastavnog osoblja i obavezno nošenje FFP2 zaštitnih maski, kao i u većini evropskih država", kazao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti