RS izdvaja više od 15 miliona KM za ruske vakcine, stigao prvi kontigent

02.02.2021. 08:06 / Izvor: BHRT
RS izdvaja više od 15 miliona KM za ruske vakcine, stigao prvi kontigent

Prvi kontingent ruskih vakcina "Sputnjik VE" stigao je na Sarajevski aerodrom. Riječ je o manjoj količini vakcina od dvije hiljade doza, koje su namijenjene za Republiku Srpsku.

U toku je carinski postupak, nakon čega će vakcine biti upućene u Agenciju za lijekove Bosne i Hercegovine, radi provjera i procedura. Prema najavama vakcinacija bi trebala početi u drugoj polovini februara.

Republički štab za vanredne situacije dao je saglasnost da se izdvoji više od 15 miliona KM za nabavku ruske vakcine za potrebe vakcinacije 200.000 građana u Republici Srpskoj, izjavio je republički ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Prvi kontigent ruske vakcine za Republiku Srpsku, stigao je danas na aerodrom u Sarajevo, a Šeranić je naveo da je riječ o 2.000 doza potrebnih za vakcinisanje 1.000 osoba.

"Uobičajeno je da se uvijek prvo šalje manji kontingent vakcina, jer moramo proći određene procedure kada je u pitanju uvoz vakcine. Potrebno je da se odradi kontrola kvaliteta serije, tako da će određene količine biti distribuirane Agenciji za lijekove BiH", rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Nakon toga, dodao je on, moguće je raditi u skladu sa planom Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

"Prioritetna grupa za vakcinaciju su zdravstveni radnici u covid odjeljenjima, jer su u najvećem riziku. Sljedeća količina ruske vakcine za vakcinaciju 100.000 lica bi trebala da stigne u drugoj polovini februara, dok je sljedeća količina planirana za mart", naveo je Šeranić.

Šeranić je rekao da je posebno važno da RS ima obezbijeđene sve kapacitete za čuvanje vakcine, da se kvalitet vakcine ne dovede u pitanje, te pojasnio da se ruska vakcina čuva na temperaturi od minus 20 stepeni i da se nakon odmrzavanja treba upotrijebi u roku od dva sata.

Šeranić je objasnio da će se vakcina čuvati u Institutu za javno zdravstvo, te da će neposredno prije vakcinacije, u transportnim frižiderima, biti dostavljana zdravstvenim ustanovama, gdje će se vakcinisati zdravstveni radnici na covid odjeljenjima.

Prema njegovim riječima, Institut će u saradnji sa kompanijom "M:tel" omogućiti aktiviranje call-centra, posredstvom kojeg će građani moći da se prijave za vakcinaciji i dobiju sve potrebne informacije.

Šeranić je naglasio da sve preporučene mjere u Republici Srpskoj ostaju na snazi do 21. februara.

On je naveo da je trenutna epidemiološka situacija, bez obzira na određenu stabilizaciju u januaru, i dalje nepovoljna.

Šeranić je rekao da će Institutu biti upućeno 5.000 PCR testova, koje je donirala jedna kineska kompanija.

Ovaj prvi kontigent bio je vanredna molba Predstavništva RS u Moskvi, da jedna količina vakcina mimo onih naručenih za 100.000 osoba, dođe ranije u RS.

Fotografija: Tanjug

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti