U prijedorskoj Miri zadovoljni 2020. godinom, uprkos padu dobiti

03.02.2021. 07:43 / Izvor: Akta.ba
U prijedorskoj Miri zadovoljni 2020. godinom, uprkos padu dobiti

Tvornica keksa i vafla “Mira” i pored teških uslova poslovanja zbog virusa korona, prošle godine poslovala je pozitivno.

Tvornica keksa i vafla “Mira” i pored teških uslova poslovanja zbog virusa korona, prošle godine poslovala je pozitivno. Kako ističu u ovom preduzeću, plan proizvodnje od 6.413 tona je ispunjen, a 80 odsto proizvoda isporučeno je na ino-tržište, piše kozarski.com.

"Kad sve saberemo i oduzmemo možemo biti zadovoljni. Radilo se u otežanim uslovima, ali plan proizvodnje smo ispunili, za razliku od plana prodaje koji je bio manji za 3,6 procenata", rekla je Marina Stupar, pomoćnik direktora ovog preduzeća.

Prema njenim riječima, “Mira” je u svim okolnostima koje su snašle privredu prošle godine, ostvarila i dobit, doduše, ne planiranu, ali dovoljnu da se može reći da se uspješno poslovalo. – Dobit preduzeća prošle godine iznosila je 588.000 KM i čini 50 odsto od planirane. Međutim, ako imamo u vidu da smo sirovine morali nabavljati po višoj cijeni, a cijena naših proizvoda je ostala ista, možemo biti zadovoljni – rekla je Stupareva dodajući da je u “Miri” prošle godine zabilježen i rast plata.

Osim toga, u ovom radnom kolektivu nije izostalo ni investiranje. Prošle godine kupljena je nova linija, nova pakerica, pa se uskoro na tržištu mogu očekivati i neki novi proizvodi. Međutim, najveća investicija i dalje je objekat na Svalama, gdje se planira preseliti kompletna proizvodnja.

"Strateški interes većinskog vlasnika je stvaranje svih uslova za preseljenje proizvodnje na lokaciju na Svalama, u objekat u koji smo uložili velika novčana sredstva u 2019. godini. Već smo u ovoj godini imali pregovore sa nekim izvođačima radova na ovom objektu i računamo da ćemo ići u snažan ciklus investicija, u cilju stvaranja preduslova za preseljenje na lokaciju Svale, gdje će biti mnogo modernija tvornica, veći stepen automatizacije, veći kapaciteti proizvodne linije i veća godišnja proizvodnja", pojasnila je ona.

Ono što je veoma bitno je to da je zadržano i ranije tržište, jer 80 odsto “Mirinih” proizvoda se izvozi. – Zahvaljujući odgovornom poslovanju i kvalitetu proizvoda, zadržali smo tržište Hrvatske i regiona, potom zapadnoevropskih zemalja, Amerike, Kanade i Saudijske Arabije – dodala je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti