Kraš ponudio 1,21 KM za akcije Mire

27.03.2020. 09:50 / Izvor: capital.ba
Kraš ponudio 1,21 KM za akcije Mire

“Kraš” je vlasnik 14.057.065 akcija “Mire”, nominalne vrijednosti od jednu marku što predstavlja 76,09 odsto glasova u skupštini ,a sa njim zajednički djeluje Mesna industrija “Braća Pivac”.

Godinu dana nakon utvrđene zakonske obaveze i odluke Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske da im blokira upravljačka prava, hrvatska kompanija „Kraš“ objavila je ponudu za preuzimanje preostalih akcija u najvećoj domaćoj koditorskoj firmi “Mira” iz Prijedora. Prema ponudi koja je danas objavljena „Kraš“ se obavezuje za svaku akciju isplatiti 1,21 KM, prenosi portal CAPITAL.

 “Kraš” je vlasnik 14.057.065 akcija “Mire”, nominalne vrijednosti od jednu marku što predstavlja 76,09 odsto glasova u skupštini ,a sa njim zajednički djeluje Mesna industrija “Braća Pivac”.

“Ponudilac se obavezuje da će platiti cijenu navedenu u ovoj ponudi za sve deponovane akcije u roku od deset dana od dana isteka roka važenja ove ponude. Rok važenja ove ponude za preuzimanje je 30 dana od dana njenog objavljivanja”, navodi se u ponudi.

Akcionar koji želi da prihvati ovu ponudu dužan je da akcije koje su predmet ove ponude deponuje kod depozitara, do isteka roka važenja ponude.

Svoje akcije s pravom glasa akcionar deponuje tako da bilo kojem berzanskom posredniku, ovlaštenom za poslovanje sa hartijama od vrijednosti na teritoriji Republike Srpske, daje potpisan nalog za prihvatanje ove ponude

Podsjećamo, “Krašu” je bilo zabranjeno odlučivanje u skupštini akcionara prijedorskog preduzeća jer je utvrđeno kako su još prije godinu dana morali objaviti ponudu za preuzimanje preostalih akcija a to nisu uradili, čime su prekršili Zakon o preuzimanju akcionarskih društava u Republici Srpskoj.

Ova kompanija je 2003. godine kupila 75,68 odsto akcija prijedorske „Mire“, te 2008. godine stekla još jedan dio akcija, nakon čega je došla u posjed 76,09 odsto akcija.

“Mira” je vodeći proizvođač konditorskih proizvoda u Bosni i Hercegovini a 75 odsto svojih proizvoda izvozi u zemlje okruženja, Evropu i prekookeanske zemlje.

Pored “Kraša”, drugi najveći akcionar u “Miri” je Republika Srpska preko Penzijskog rezervnog fonda (9,99 odsto akcija) i Fonda za restituciju RS (5,05 odsto akcija).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital