Mogućnost ulaganja u hartije od vrijednosti kojima se ne trguje na berzi

05.10.2021. 11:36 / Izvor: SRNA
Mogućnost ulaganja u hartije od vrijednosti kojima se ne trguje na berzi

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je navedeno zakonsko rješenje.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom Fondu Republike Srpske propisana je mogućnost ulaganja imovine Rezervnog fonda u dužničke hartije od vrijednosti kojima se ne trguje na berzi ili drugom uređenom javnom tržištu, istakla je danas ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović u Narodnoj skupštini.

"Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi redefinisanja ograničenja ulaganja Penzijskog rezervnog Fonda Republike Srpske s ciljem nastavljanja ostvarivanja pozitivnih rezultata u oblasti u kojoj ovaj Fond deluje", rekla je Vidovićeva poslanicima, obrazlažući zakonske odredbe.

Ona je naglasila da Fond odgovorno upravlja imovinom koja mu je povjerena i svake godine se povećava.

"Ovim izmjenama geografski se proširuje prostor za zajednička ulaganja Rezervnog fonda i međunarodnih finansijskih organizacija i multilateralnih razvojnih banaka sa BiH na zemlje članice EU, OECD-a i Cefte", dodala je Vidović.

Ona je navela da se značajno redefinisanje ograničenja ulaganja Rezervnog fonda ogleda i u predloženom povećanju mogućnosti ulaganja neto imovine Fonda u hartije od vrijednosti emitenta čije je sjedište izvan BiH sa dosadašnjih 20 na 35 odsto.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je navedeno zakonsko rješenje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital