U posjeti općini Stolac: VTK BiH na usluzi tvrtkama

04.02.2021. 12:55 / Izvor: Fena
U posjeti općini Stolac: VTK BiH na usluzi tvrtkama

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Vjekoslav Vuković kazao je da je Komora na usluzi tvrtkama.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković, zamjenik generalnog sekretara Ivan Mandić i direktor Sektora za javna dokumenta Mirko Bošković, zajedno s predstavnicima Ambasade Republike Hrvatske, koje je predvodio savjetnik Nikica Pažin, posjetili su Stolac i održali sastanak sa Stjepanom Boškovićem, načelnikom općine Stolac i posjetili tvrtku Žuvela HB d.o.o. i vinariju “Vino Daorson”.

Tijekom sastanka u Općini Stolac, predsjednik Vuković je kazao, između ostalog, da je Komora na usluzi kompanijama, te da su sve njene aktivnosti usmjerene ka unapređenju njihovog poslovanja i kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Govoreći o gospodarskim potencijalima i razvojnim planovima, predstavnici Općine su prezentirali i potencijale poslovne zona „Hodovo“ nalazi sjeverno od Stoca, odnosno uz magistralnu prometnicu Neum – Stolac – Mostar. lzravno je prometno povezana s važnim putnim pravcima: prometni pravac Neum – Mostar, putni pravcima prema Dubrovniku i Herceg Novom te Sarajevu.

U prilog zoni ide blizina zračne luke u Mostaru koja je udaljena 15 km, željeznička stanica koja je udaljena oko 20 km, granični prijelaz s RH udaljen je oko 30 km, luka Ploče od navedene zone udaljena je oko 50 km, dok je planirani autoput na koridoru 5c udaljen 5 km. Površina zone iznosi 127,55 ha, a namijenjena je za gradnju fotonaponskih elektrana i gradnju gospodarsko – poslovnih objekata za malo i srednje poduzetništvo. Površine parcela se protežu u rasponu od 4000 — 20000 m2.

Nakon sastanka u Općini Stolac, predstavnici Komore i Ambasade su posjeli tvrtku Žuvela HB d.o.o. i s predstavnicima menadžmenta razgovarali o poslovanju i razvojnim planovima.

Obilazeći tvrtku, predsjednik Vuković upoznao je menadžment s aktivnostima i ulogom Komore posebno ističući njen angažman i mjere koje su poduzete tokom prošle godine koju je obilježila pandemija koronavirusa. Također ih je upoznao s planovima i započetim projektima digitalizacije koji imaju za cilj unaprijediti poslovanje Komore u korist bosanskohercegovačkih privrednika.
Tvrtka Žuvela d.o.o. , kako je istaknuto, obiteljska je tvrtka osnovana 1992. godine u Hrvatskoj. Od samih početaka osnovna djelatnost tvrtke je otkup i prodaja – izvoz svježe bijele ribe.

Od 2007. godine osnovana je tvrtka Žuvela – HB d.o.o. sa sjedištem u Stocu u Bosni i Hercegovini gdje se nalazi prerada i proizvodnja plave ribe, uglavnom srdela i inćuna u svim oblicima (soljenje, mariniranje i smrzavanje). U BiH tvrtka ima 100 uposlenika i godišnju proizvodnju od 1,5 milijuna konzervi ribe. Kao jedan od gurućih problema, u tvrtki su naveli da im nedostaje radne snage i da njihovi razvojni planovi ovise o riješavanju tog problema.

Vizija tvrtke, kako je kazano tijekom obilaska proizvodnih postrojenja, jeste postati lider u ribarskoj i riboprerađivačkoj industriji te pritom postavljati nove standarde u rokovima isporuke, kontroli kvalitete i fleksibilnosti naspram svakog pojedinačnog kupca.

Na kraju radne posjete Stocu, predstavnici VTK BiH i Ambasade su posjetili vinariju “Vino Daorson” vinarsko vinogradarske zadruge. Vinarija je kapaciteta 60 000 litara i proizvodi vino autohtonih sorti grožđa Žilavka i Blatina. Ime nosi po plemenu Daorsa koji su nastanjivali ovaj kraj još od vremena antike prije 2.300 godina.

Vinarija Daorson je spoj modernog i tradicionalnog, upornosti i iskustva, nastala po okriljem “Projekta za zaštitu i valorizaciju poljoprivrednih i tradicionalnih proizvoda od vrijednosti za Hercegovinu”, kojeg financira italijansko Ministarstvo vanjskih poslova, a implementira talijanska NVO CEFA.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti