"Sputnjik V" još uvijek na sarajevskom aerodromu, zapelo kod papirologije

05.02.2021. 09:14 / Izvor: BHRT
'Sputnjik V' još uvijek na sarajevskom aerodromu, zapelo kod papirologije

S obzirom na to da je riječ o interventnom uvozu, saglasnost je danas dalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Prve doze ruske vakcine "Sputnjik V“ peti dan se nalaze u carinskom skladištu na sarajevskom aerodromu, a uvoznik Krajina-grup iz Banjaluke još uvijek nije podnio carinsku prijavu ni potrebnu dokumentaciju. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske odradilo je svoj dio posla – izdalo je rješenje kojim je odobren uvoz dvije hiljade doza. Na potezu su uvoznik i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Iz resornog ministarstva vjeruju da bi procedure mogle biti okončane naredne sedmice.

Još nije izvjesno kada će 1.000 zdravstvenih radnika u Kovid odjeljenjima u Republici Srpskoj biti vakcinisano, jer su prve doze ruske vakcine "Sputnjik V“ od nedjelje uveče na sarajevskom aerodromu. Zapelo je kod papirologije. Objašnjenje zbog čega se danima čeka na okončanje procedure u Krajinagrupu nismo dobili. U Upravi za indirektno oporezivanje kažu da su ruske vakcine u komori u hladnom režimu.

S obzirom na to da je riječ o interventnom uvozu, saglasnost je danas dalo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH ističu da su spremni za analizu i kontrolu kvaliteta serije ruske vakcine Sputnjik V, ali da zahtjev još nisu dobili.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je prijedlog poslanika Nenada Stevandića da se ubrza proces distribucije vakcina i da direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH primijeni član 38 istoimenog zakona. Tačnije, u slučajevima vanrednog stanja odobri stavljanje lijeka u promet i prije utvrđivanja uslova propisanih zakonom. Prozvao je Agenciju što nije izmijenila pravilnike.

Član 38 smo do sada dva puta primijenili, tako da optužbe o njegovom neprimjenjivanju i uspavanosti Agencije ne stoje, kaže Biljana Tubić. Ističe da se izmjenom podzakonskih akata ne bi ništa obezbijedilo.

U drugoj polovini februara očekuje se 200.000 doza ruskih vakcina i isto toliko u prvoj polovini marta. Ove količine dovoljne su za imunizaciju 200.000 stanovnika u Republici Srpskoj. Od iduće sedmice počinje obuka zdravstvenih radnika za imunizaciju, a osim njih prioritet za vakcinisanje imaće hronični bolesnici, pripadnici MUP-a, prosvjetni radnici, novinari, snimatelji, vatrogasci i pripadnici civilne zaštite.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti