Najave oduzimanja licence AMUS-u, Sučić nazvao hajkom i opstrukcijom

05.02.2021. 13:28 / Izvor: Akta.ba
Najave oduzimanja licence AMUS-u, Sučić nazvao hajkom i opstrukcijom

Sporno je elektronsko glasanje na Skupštini.

Novi predsjednik Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) Davor Sučić, povodom najnovijih izjašnjenja Instituta za intelektualno vlasništvo BiH koji je u svom zadnjem dopisu osporio rad nove uprave AMUS-a i najavio oduzimanje licence Udruženju, obratio se članovima, javnosti, institucijama, te OHR-u istakavši da su već duže vrijeme svjedoci kontinuirane opstrukcije rada Udruženja.

Naime, Institut za intelektualno vlasništvo BiH je, kako su istakli u svom dopisu, utvrdio da se ponovo planiraju elektronska izjašnjavanja članova AMUS-a, iako su "više puta upozoreni od strane Ministarstva pravde BiH i Instituta da takav način izjašnjavanja nije predviđen Statutom AMUS-a, te da odluke donesene na taj način nisu pravno valjane, što je potvrđeno i presudama Suda Bosne i Hercegovine".

"Uvidom u zapisnik sa sjednica Upravnog odbora AMUS-a, utvrđeno je da na sjednicama Upravnog odbora učestvuju članovi koji su upisani u Registar Ministarstva pravde, kao i oni koji to nisu, što predstavlja postupanje suprotno Statutu AMUS-a (kojim je utvrđen broj članova Upravnog odbora) i Zakonu o udruženjima i fondacijama BiH, kojim je propisano da, u slučaju kada je došlo do promjena činjenica koje se upisuju u registar, registrirano udruženje ili fondacija ne može poduzimati bilo kakve radnje u pravnom prometu prije donošenja rješenja, odnosno upisa u registar činjenica koje se odnose na promjenu upisa. Takođe, utvrđeno je da Stručna služba AMUS-a ne dostavlja na izjašnjenje nacrt Zapisnika o nadzoru nad radom AMUS-a članovima Upravnog i Nadzornog odbora, iako Institut prilikom dostavljanja zapisnika, u svom popratnom aktu, uvijek navede da se zapisnik dostavi predsjedniku Skupštine, Upravnom i Nadzornom odboru, te direktorici Stručne službe AMUS-a. Cijenimo da se rukovodni organi AMUS-a trebaju upoznati sa zapisnikom o nadzoru nad radom kolektivne organizacije kojom rukovode i iznijeti svoja očitovanja na nacrt zapisnika. Rukovodstvo AMUS-a kontinuirano nastavlja sa poslovanjem koje je protivno nalozima Suda Bosne i Hercegovine, Ministarstva pravde BiH i Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, što u konačnici može dovesti do oduzimanja dozvole AMUS-u za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava autora muzičkih djela i nenadoknadive štete za 1000 autora, koji svoja autorska imovinska prava ostvaruju putem kolektivne organizacije AMUS, kao i urušavanja uspostavljenog sistema za prikupljanje naknada za korištenje autorskih djela", poručili su iz ovog Instituta. 

Ubrzo je reagovao Sučić koji je sva dešavanja opisao kao "opstrukciju rada AMUS-a".

"Ta opstrukcija pokazuje se u prvom redu kroz nesprovođenje skupštinske volje autora i potpuno bezrazložnim odbijanjem upisa već više puta izglasanog Statuta i novog rukovodstva AMUS-a od strane Ministarstva pravde, ali i kroz nesprovođenje više od 20 članova iz Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava od strane Instituta za intelektualno vlasništvo BiH  koje traje duže od 10 godina. Na ove činjenice AMUS je javnosti skrenuo pažnju u više navrata dosad", kazao je Sučić.

Napominje da su se nakon novog izjašnjenja i reakcije Instituta, u potpunosti potvrdile sumnje da se radi o zajedničkoj agendi ove dvije institucije BiH, koja je kako je naveo, koordinisana i planirana sa očiglednom namjerom da se i ova, nova, legalno izabrana Uprava, slično kao i ona prije nje, proglasi nesposobnom da zadrži licencu i obavlja svoje funkcije u korist autora.

Vjeruje da je i široj javnosti više nego očigledno "da AMUS nije jedina i izolovana meta ovih poslušnih partijskih birokrata".

"Sada je u potpunosti jasno i nedvosmisleno razotkrivena namjera Ministarstva i Instituta da nastave sa pritiskom na Udruženje dok se konačno ne postavi uprava koja će biti lakša za saradnju i koja neće ukazivati na neažurnost, zloupotrebu položaja i ovlasti i nesprovođenje Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava u segmentu Vijeća za autorsko pravo zbog čega je većina kolektivnih organizacija u BiH na ivici egzistencije. Nevjerovatan je i kompromitujući stav Instituta za intelektualno vlasništvo da je E-skupština, koja je jedino moguća u ovom trenutku pandemije i koja treba da odluči o konačnom izmirenju ogromnog duga koji prema AMUS-u imaju sva tri javna servisa u BiH, nelegalna i protivzakonita", rekao je Sučić.

Pojasnio je da se i pored pozivanja na zakon i propise zemlje iz " recentnog dopisa Instituta vidi da se hajka i mobing nad AMUS-om i dalje spremno i koordinisano nastavlja". 

B.K. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti